godišnja ljestvica SEE TOP 100

Najveće tvrtke u jugoistočnoj Europi snažno povećale prodaju, među njima i jedna iz BiH

poslovanje
Shutterstock
13.10.2022.
u 09:50

Stotinu najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi zaključilo je 2021. s ukupnim prihodom od 153,8 milijardi eura (149,6 milijardi dolara), 28% većim od ukupnog prihoda sudionika na ljestvici godinu dana ranije

Potaknute ekonomskim uzletom nakon pandemije, najveće kompanije u jugoistočnoj Europi (SEE) zabilježile su dvocifreni rast prihoda i dobiti u 2021., s rumunjskim proizvođačem nafte i plina OMV Petrom na čelu lista, pokazala je godišnja ljestvica SEE TOP 100 koju je SeeNews objavio u srijedu.

Stotinu najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi zaključilo je 2021. s ukupnim prihodom od 153,8 milijardi eura (149,6 milijardi dolara), 28% većim od ukupnog prihoda sudionika na ljestvici godinu dana ranije i daleko nadmašujući nibo od 129,3 milijarde eura dosegnutu u 2019., prema ljestvici.

Porast njihove dobiti bio je još značajniji - za 83 posto na 6,4 milijarde eura.

Od bh. kompaija jedino se Bingo našao na listi, 96. mjestu ( prošle godine 92. ). Kompanije s prihodom od 716 milijuna eura, što je 15 posto više nego godinu ranije. Po neto dobiti (44 miliona eura) tuzlanska kompanija rangirana je na 37. mjesto, prenosi Indikator.

SEE TOP 100 je godišnja ljestvica najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi prema ukupnom prihodu za fiskalnu godinu koja je završila 31. prosinca 2021. Pokriva nefinancijske tvrtke registrirane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Slovenija.

Industrija nafte i plina pojavila se kao najbolja u pogledu prihoda i dobiti, zamijenivši pobjednika 2020. godine — sektor veleprodaje i maloprodaje. Naftne i plinske tvrtke u SEE TOP 100, čiji su se ukupni prihod godinu dana ranije smanjili za četvrtinu kao rezultat ekonomskog pada, zabrana putovanja i niskih cijena roba, povećale su svoj ukupni prihod za 54% u 2021., dok je dobit više nego udvostručeny. Dvadeset i jedna naftna i plinska tvrtka ušla je u rang ljestvice 2021. godine.

Nakon sedam godina stanke, najveći rumunjski proizvođač nafte i plina OMV Petrom vratio se na vrh ljestvice, istisnuvši proizvođača automobila Daciu. OMV Petrom zabilježio je povećanje prodaje od 60% na 6,0 milijardi eura, daleko ispred drugoplasirane Automobile Dacie s 4,4 milijarde eura. Po dobiti je na drugom mjestu s 546,3 milijuna eura.

Lider u regiji po dobiti je rumunjski proizvođač hidroelektrana Hidroelectrica. Tvrtka je 2021. godinu završila s dobiti od 614 milijuna eura i povratom prihoda od 45% zahvaljujući velikom porastu prodaje električne energije. Tvrtka se priprema za inicijalnu javnu ponudu sljedeće godine, za koju se očekuje da će biti najveća u povijesti Rumunjske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?