Wicker:

Najveća mi je briga korupcija kao sistemski problem države

Roger Wicker
17.03.2016.
u 08:43

Moja najveća briga nisu samo veliki predmeti nego i korupcija kao poznat, široko rasprostranjen i sistemski problem u BiH danas, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" američki senator Roger Wicker.

"Avaz" podsjeća kako je Wicker, kopredsjedatelj utjecajne Američke helsinške komisije, početkom veljače izazvao buru reakcija kada je u pismu državnom tajniku SAD-a Johnu Kerryju ukazao na izrazitu korupciju među visokopozicioniranim političarima u Bosni i Hercegovini. Wicker je tada zatražio kaznu za takve političare i predložio zabranu ulaska u Sjedinjene Države te zamrzavanje sredstava i njima i onima koji ih podržavaju.

- Imati posla s korumpiranim dužnosnicima je frustrirajuće za građane koji pokušavaju organizirati svoje živote i iznaći prilike za budućnost. Frustrirajuće je i za međunarodne donatore, uključujući SAD, posmatrati kako korupcija čini pomoć manje efektivnom nego što bi ona inače bila - rekao je Wicker.

Po njegovim riječima, međunarodne organizacije i institucije, kao što je OSCE, mogu pomoći. Mogu pomoći i bilateralni napori preko Veleposlanstva SAD u Sarajevu, ali u većini slučajeva radi se o političkoj volji u samoj BiH, koja je potrebna da se prevaziđe praksa korupcije i osigura poštovanje vladavine zakona.

- Bosanski građani trebaju više učiniti kako bi generirali ovu političku volju, pozivajući na odgovornost i transparentnost na svim nivoima vlasti - poručio je.

Navodi kako je administracija odgovorila na njegovo pismo i dijeli zabrinutost o korupciji u BiH.

- Podrška za zaštitu zviždača kao i jačanje sudstva na svim nivoima neke su od inicijativa na koje Vlada SAD usmjerava svoje napore. Jasno mi je da će širenje korupcije u zemlji samo spriječiti međunarodna ulaganja. Veleposlanstvo SAD u Sarajevu aktivna je u tom pogledu i ima moju podršku i ohrabrenje - poručio je senator Wicker.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije