Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila

Najtraženija zanimanja u BiH: IT stručnjaci, građevinski inženjeri...

it stručnjaci
Ilustracija
04.06.2023.
u 13:00

Kako bi olakšala maturantima odluku koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovno je prikupila i objavila podatke o najtraženijim zanimanjima u BiH

Završetkom osnovne škole mali maturanti ulaze u dob kada čine prve ozbiljne korake na svom putu. Odabir odgovarajuće srednje škole nije nimalo jednostavan zadatak za učenike koji nakon bezbrižnog obrazovanja moraju izabrati svoje profesionalno usmjerenje, odnosno moraju izabrati pravi spoj između onoga u čemu su dobri i onoga što vole, piše Večernji list BiH.

Traže se...

Kako bi olakšala odluku maturantima koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovno je prikupila i objavila podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u BiH, a na osnovi podataka s evidencija nezaposlenih osoba. - Na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, županijske službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Distrikta Brčko BiH), a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS), najtraženija zvanja su ona vezana uz IT sektor (IT inženjer, inženjer softvera), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine - specijalist. Osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika te profesora razredne nastave, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje. Kako navode, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Prema broju zaposlenih s evidencija, veliki broj je i zaposlenih ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara i medicinskih sestara, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra oni su ujedno i najbrojniji na evidencijama nezaposlenih osoba. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih najviše je ekonomskih tehničara, maturanata gimnazije, strojarskih tehničara, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i ekonomista.

Savjeti mladima

- Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su krojači/šivači, varioci, bravari, radnici za jednostavne poslove, kuhari, vozači kamiona, a po broju zaposlenih s evidencije tu su još i automehaničari i frizeri, s tim da je opet zbog hiperprodukcije kadrova frizera i automehaničara veliki broj nezaposlenih. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja mnogo veća od nekih drugih. S druge strane, najviše nezaposlenih s VKV i KV kvalifikacijom je prodavača/trgovaca, bravara, automehaničara, frizera, kuhara, a u pojedinim sredinama viškova ima i među konobarima, stolarima, krojačima - navodi se u analizi Agencije za rad i zapošljavanje. Stručnjaci koji kontinuirano prate tržište rada u BiH mladima savjetuju da prilikom izbora zanimanja ne vode računa od duljini ili težini školovanja, nego o budućnosti, ali i mogućnosti da naučeno primijene na radnom mjestu jer to je jedini način da nađu posao, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?