Zahvaljujući brojnim akcijama darivanja i dobrovoljnim darivateljima zalihe krvi u FBiH su stabilne

Najteže je ispuniti zahtjeve za pripravcima od krvne grupe AB

25.08.2023.
u 21:31

Na prostoru koji pokriva Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH najzastupljenije su osobe s krvnim grupama A i 0, čime su navedene krvne grupe najtraženije među dobrovoljnim davateljima, odnosno zahtjevi za krvnim pripravcima tih krvnih grupa najbrojniji, naveli su iz ove ustanove, piše Večernji list BiH.

Za razliku od velikog broja zemalja koje su primorane gotovo polovinu krvnih zaliha dobivati od obitelji ili plaćenih darivatelja, Bosna i Hercegovina zahvaljujući solidarnosti stanovništva i brojnim dobrovoljnim darivateljima koji se odazivaju na redovite akcije darivanja krvi još uvijek nema izražene probleme s nedostatkom krvi, odnosno stvaranjem nužnih zaliha.

Kako su naveli iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, zalihe krvnih pripravaka u ovoj zdravstvenoj ustanovi održavaju se stabilnima.

- Načelo "samodovoljnosti" u krvnim pripravcima ispoštovano je u kontinuitetu - potvrdila je u nedavnoj izjavi za Fenu ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo te istaknula kako zbog svog biološkog podrijetla rezerve krvi imaju ograničen rok trajanja te se moraju konstantno obnavljati. Što znači da darivatelji krvi svakodnevno posjećuju transfuzijske ustanove, samoinicijativno ili organizirano. Prema njezinim riječima, Zavod je tijekom ove godine samostalno i u suradnji s partnerima, kao što su Crveni križ Federacije i brojne vladine i nevladine organizacije, ustanove, kompanije, organizirao više od 200 uspješnih akcija darivanja krv.

- Brojne su i aktivnosti animacije i promocije značaja darivanja krvi, koje moraju biti kontinuirane da bi zdravstveni sustav i cijela zajednica dobro funkcionirali. Osobito ističemo značajan porast broja samoinicijativnih darivatelja krvi, što govori o uspješnosti animacijskih postupaka i konstantnog rada s građanstvom, ali i postojanju značajne svijesti i solidarnosti naših građana s bolesnim i unesrećenim - naglasila je.

Prema njezinim riječima, transfuzijska ustanova mora imati na stanju minimalno jednodnevne zalihe krvi svih krvnih grupa, a najveći izazov je ispuniti zahtjeve za pripravcima od krvne grupe AB jer je ona u našoj populaciji zastupljena sa svega oko dva posto. Inače, transfuzijske ustanove u BiH funkcioniraju na razini Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, transfuzijskih centara i transfuzijskih odsjeka. Zakonom o krvi i krvnim sastojcima uređuje se organizacija transfuzijske djelatnosti, uvjeti i standardi kvalitete, sigurnosti i nadzora u prikupljanju, testiranju, preradi, čuvanju, distribuciji, izdavanju i upotrebi ljudske krvi i krvnih sastojaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, financiranje transfuzijske službe i dr. Prema podacima SZO-a, od 2008. do 2018. godine zabilježen je porast dobrovoljnih neplaćenih donacija krvi od 10,7 milijuna.

Ukupno 79 zemalja prikuplja više od 90 posto svojih zaliha krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi, dok 54 zemlje prikupljaju više od 50 posto svoje zalihe krvi od obitelji/zamjene ili plaćenog darivatelja. Iako je darivanje krvi zasnovano na altruizmu i humanosti, darivatelji u oba bh. entiteta mogu ostvariti određene povlastice na osnovi svog humanog čina. Prema Zakonu o radu FBiH, darivatelji imaju pravo na najmanje jedan dan plaćene odsutnosti za svako darivanje.

Također, dobrovoljni darivatelji krvi koji je zdravstveno osiguran, a dao je krv 10 i više puta, oslobođen je participacije na zdravstvene usluge. U RS-u darivatelji koji su u radnom odnosu imaju pravo uz naknadu plaće odsustvovati s posla u slučaju dobrovoljnog davanja krvi. Kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu utvrđuje se koliko dana radnik može biti odsutan i kako se ta odsutnost regulira. Uz to, dobrovoljni darivatelji krvi oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvene usluge godinu dana od dana davanja krvi, a darivatelji koji su dali krv više od 10 puta oslobođeni su trajno. U zemljama poput Hrvatske i Srbije prednosti su značajno veće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije