"zdrav kao dren"

Najstariji vozač u RS-u s važećom vozačkom dozvolom ima 97 godina

storyeditor/2023-10-26/vozac.png
27.10.2023.
u 13:46

U toj dobi vozači moraju češće provjeravati jesu li fizički i psihički sposobni za vožnju

Iako možda zvuči nevjerojatno, najstariji vozač u Republici Srpskoj s važećom vozačkom dozvolom ima 97 godina. Potvrdili su to za Nezavisne novine iz MUP-a Republike Srpske te naveli da je, prema njihovim evidencijama, ovaj vozač rođen davne 1926. godine. S obzirom na to da je zakonom propisano da vozač može voziti sve dok je zdravstveno sposoban te da za to mora imati potvrdu, izgleda da je ovaj vremešni starac “zdrav kao dren” čim ima vozačku dozvolu u tim godinama.

Naravno da u toj dobi vozači moraju češće provjeravati jesu li fizički i psihički sposobni za vožnju nego što je to slučaj u mlađoj dobi, što je, naravno, navedeno i u zakonu. Inače, uvjeti pod kojima osoba može upravljati motornim vozilom definirani su člankom 10, stavak 1., Pravilnika o vozačkoj dozvoli.

- Ovim člankom propisano je da se vozačka dozvola izdaje s rokom važenja od 10 godina, a osobi starijoj od 65 godina s rokom važenja od tri godine, računajući od dana izdavanja, dok je stavkom 2. propisano da se osobi koja u vrijeme izdavanja vozačke dozvole ima više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje s rokom važenja do navršenih 65 godina života, s tim da taj rok ne može biti kraći od tri godine - navode iz MUP-a Republike Srpske. No, u skladu sa stavkom 3. istog članka, propisano je da se iznimno vozačka dozvola može izdati i na rok kraći od roka utvrđenog u ovom članku na osnovi nalaza i mišljenja zdravstvene ustanove naznačenom u potvrdi o zdravstvenoj sposobnosti osobe, a koji ne može biti kraći od dvije godine.

- Shodno navedenom, starosna granica do koje se vozačima starijim od 65 godina života izdaje vozačka dozvola ovisi o potvrdi o zdravstvenoj sposobnosti koju je osoba dužna priložiti uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, a odnosi se na utvrđenu sposobnost upravljanja motornim vozilom one kategorije ili potkategorije za koju se traži vozačka dozvola - dodali su iz MUP-a RS-a.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?