Word Happiness Report

Najsretnije zemlje u 2023. godini: BiH gotovo najgora u regiji

društvo, prijatelji, druženje
shutterstock
20.03.2023.
u 08:52

BiH je na 71. mjestu, odmah iza Rusije. Kada je riječ o regiji, samo je Sjeverna Makedonija na lošijoj poziciji (87).

Word Happiness Report je objavio posljednjde izvješće po kojem je ponovno Finska na prvom mjestu kada je riječ o nacionalnoj sreći, a Afganistan je na posljednjem. U regiji najbolje kotiraju Slovenija i Kosovo, a BiH je za jednu poziciju ispod Rusije.

Sudeći prema najnovijem izvješću o svjetskoj sreći, imamo razloga za optimizam na globalnoj razini. Dobronamjernost je oko 25 posto veća nego što je bila prije pandemije.

"Dobronamjernost prema drugima, posebno pomoć strancima, koja je dramatično porasla 2021. godine, ostala je visoka 2022", rekao je John Helliwell, jedan od autora World Happiness Reporta u intervjuu za CNN, prenosi Klix.ba

Izvještaj, koji je publikacija "Mreže rješenja za održivi razvoj UN-a", zasniva se na podacima globalnog istraživanja ljudi u više od 150 zemalja. Zemlje su rangirane prema sreći na osnovu njihovih prosječnih i individualnih životnih procjena u prethodne tri godine, u ovom slučaju od 2020. do 2022. godine. Brojao se očekivani životni vijek, BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, stupanj korupcije te velikodušnost u zajednici.

Već šestu godinu zaredom je prema ovom izvješću Finska najsretnija zemlja na svijetu. Pored nje visoko na popisu su u njeni susjedi Danska, Švedska i Norveška. Izrael se popeo na četvrto mjesto sa prošlogodišnjeg devetog, a ne petom mjestu je Holandija.

Prvih 20 najsretnijih država se već godinama ne mijenjaju, no ovaj put je tu i Litvanija, a ispala je Francuska. Baltičke države se inače konstantno "penju" na listi.

Najsretnije zemlje svijeta za 2023:

 1. Finska
 2. Danska
 3. Island
 4. Izrael
 5. Nizozemska
 6. Švedska
 7. Norveška
 8. Švicarska
 9. Luksemburg
 10. Novi Zeland
 11. Austrija
 12. Australija
 13. Kanada
 14. Irska
 15. Sjedinjene Američke Države
 16. Njemačka
 17. Belgija
 18. Češka Republika
 19. Ujedinjeno Kraljevstvo
 20. Litvanija

Rusija je na ovogodišnjoj rang listi na 70 mjestu, a Ukrajina na 92.

BiH je na 71. mjestu, odmah iza Rusije. Kada je riječ o regiji, samo je Sjeverna Makedonija na lošijoj poziciji (87). Najbolje je pozicionirana Slovenija na 22. mjestu, zatim Kosovo na 34., Srbija na 45., Hrvatska na 48. i Crna Gora na 67. mjestu.

Na samom dnu liste se nalazi Afganistan koji je na 137 mjestu, a zatim Liban s rangom iznad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije