državni zatvor

Najsigurniji zatvor u regiji: Prvi zatvorenici u lipnju stižu u bh. Alkatraz

Avaz
28.02.2020.
u 14:03

Natječaj procedura za prijem osoblja i članova uprave državnog zatvora u Istočnom Sarajevu trebala bi biti završena početkom travnja ove godine, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Ministarstva pravde BiH koje, uz Agenciju za državnu službu BiH, vodi proceduru prijema zaposlenika.

"Ovaj zavod bit će najsigurnija zatvorska ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti prijestupnici koji su počinili najteža kaznena djela. Nakon popunjavanja planiranih radnih mjesta, uslijedit će obuka za novozaposlene", rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ova ustanova, vrijedna 80 milijuna maraka, koja je smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. kolovoza, ali su tek krajem prošle godine započele procedure zapošljavanja, između ostalog i velikog broja zavodskih čuvara.

U Ministarstvu navode kako bi polovinom godine trebalo početi s premještanjem u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji snose kaznene sankcije u entitetskim zavodima, a koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

"Premještanje će se raditi u skladu s planom Zavoda te materijalno-financijskim sredstvima koja su stavljena na raspolaganje", naglašeno je.

Trenutno oko 400 osoba koje je osudio Sud BiH kaznu izdržava u entitetskim zatvorima.

Ali, taj broj se mijenja iz mjeseca u mjesec pa trenutno nije poznat točan broj zatvorenika koji će biti smješteni u državni zatvor.

Kapacitet zatvora je oko 500 mjesta, a među prvim „stanarima“, kako se očekuje, bit će osobe koje su osuđene na višegodišnje kazne - od Zijada Turkovića do Mevlida Jašarevića.

Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici. Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska dvorana, fitnes dvorana, radionica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?