Župa sv. Leopolda Mandića

Najmanja sarajevska župa u naselju Briješće proslavila zaštitnika

15.05.2018.
u 08:37

Najmanja sarajevska župa - sv. Leopolda Mandića u prigradskom naselju Briješće proslavila je 12. svibnja 2018. svog patrona. Misno slavlje, u vjernicima dupkom ispunjenoj župnoj crkvi, predslavio je vrhbosanski kanonik mons. dr. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Crtice iz svečeva života

U koncelebraciji je bilo 13 svećenika, među kojima i mons. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH te preč. Marko Majstorović, dekan Sarajevskog dekanata. Mons. Jurišić je u prigodnoj homiliji podsjetio na svetački lik “našega zemljaka” Leopolda Mandića, ukazujući, uz ostalo, na njegovu ljubav prema rodnome kraju. U tom je kontekstu iznio crticu iz svečeva života koja kaže da je, živeći u Italiji, odbio od fašista primiti talijansko državljanstvo i to riječima:

“Krv nije voda!” Potaknuo je vjerujući puk da, utječući se zagovoru ovoga “rastom malenoga, a duhom velikoga” Božjeg ugodnika, ne klonu duhom u ovim izazovnim vremenima te svjedoče svoju vjeru u obiteljima i svojim zajednicama.

Župa na kraju grada

- Promatrajući lik, osobnost i život sv. Leopolda, onda ćemo lako uočiti kako se Bog zna poigrati s nama, upravo se narugati našoj umišljenosti i oholosti. U vremenu kad se toliko uzdiže kult tijela i vanjski izgled, tko se usuđuje govoriti o karakteru duše i duševnoj ljepoti čovjeka. Lijepa je i korisna uzrečica: “Zdrav duh u zdravu tijelu”, ali pred Bogom nije uputno prema izgledu prosuđivati nečiju sposobnost, a pogotovo ne čovječnost i dobrotu - rekao je mons. Jurišić te poručio:

- Dobrota može biti zarazna, dobro može oplemeniti one koji su u njegovoj sredini. Sveci su oni koji posvećuju. Upravo kao što liječnik liječi, orač ore, radnik radi, tako i svetac ima zadaću posvećivati. Dopustimo im to! - kazao je.

Spomenimo, župa sv. Leopolda Mandića, smještena na brdovitom prigradskom naselju Briješće, utemeljena je 1984. i danas ima 249 vjernika, dok je taj broj prije posljednjega rata iznosio oko 900.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije