ZNANSTVENICI OBJASNILI ZAŠTO

Najbolji doručak za djecu su jaja – na sreću, možete ih pripremiti na bezbroj načina

jaja
shutterstock
05.09.2022.
u 07:08

Ovakav doručak bogat proteinima osigurat će djeci dugotrajniji osjećaj sitosti i time smanjiti vjerojatnost od pretjeranog unosa kalorija za ručak što će u konačnici smanjiti rizik od pretilosti.

Jaja su najbolji izbor za doručak za djecu, tvrde znanstvenici. 

Rezultati istraživanja provedenog na američkom Sveučilištu Pennsylvanija, pokazali su da djeca koja doručkuju jaja lakše prebrode vrijeme do ručka i imaju manje izraženu potrebu utažiti glad između obroka.

Ovakav doručak bogat proteinima osigurava djeci dugotrajniji osjećaj sitosti i time smanjuje vjerojatnost od pretjeranog unosa kalorija za ručak što u konačnici smanjuje rizik od pretilosti.

U provedenom istraživanju sudjelovalo je 48 školaraca u dobi od 10 godina kojima su za doručak servirani jaja, žitarice ili zobena kaša. Tijekom prijepodnevnih sati djeca su se izjašnjavala koliko su i jesu li uopće gladna.

Roditelji su vodili dnevnik njihove prehrane, a otkriveno je da djeca koja za doručak jedu jaja, za ručak konzumiraju oko 70 kalorija manje, objavljeno je u časopisu Eating Behaviours.

Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a mi vam predlažemo jaja na oko uz mali savjet slavnog chefa Jamieja Olivera. Ako dosad niste bili osobito vješti u ovom načinu pripreme jaja, odsad koristite tavu s poklopcem. Na malo ekstra djevičanskog maslinova ulja razbijte jaja, poklopite tavu i pustite da se jaja termički obrađuju minutu i pol do dvije. Ispod poklopca stvorit će se para koja nježno obrađuje gornju površinu zbog ćega ćete dobiti jaja na oko s finom hrskavom koricom i mekana iznutra – baš kako klinci vole!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?