Sarajevo

Nadbiskup Vukšić predvodio misu za blagdan Svih svetih na sarajevskom groblju 'Sv. Josip'

Tomo Vukšić
Foto: KTA
1/4
01.11.2023.
u 20:00

Na početku propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je da svetkovina Svih svetih predstavlja dan onih koji su na kršćanski način ostvarili sve svoje ideale u ovozemaljskom životu.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u srijedu, na svetkovinu Svih svetih, predvodio je svetu misu na groblju "Sv. Josip" na Koševu u Sarajevu.

U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika među kojima provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, vrhbosanski kanonik i fojnički arhiđakon preč. Marko Zubak, te katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić, a sudjelovalo je više stotina vjernika, javlja KTA.

Na početku propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je da svetkovina Svih svetih predstavlja dan onih koji su na kršćanski način ostvarili sve svoje ideale u ovozemaljskom životu.

Podsjećajući kako se u molitvi Vjerovanja ispovijeda vjera "u svetu Crkvu katoličku i općinstvo svetih", kazao je da ove riječi sažimaju svu katoličku vjeru današnjeg blagdana.

"Onaj intenzitet ljubavi koji uvezuje svete između sebe i svete s Gospodinom Bogom je sadržaj današnjeg blagdana. Ljubav koju su oni slijedili, koju su u životu ostvarili na način kršćanskog ideala uvezuje ih zauvijek u nebesima. I njima ujedinjenima u ljubavi mi danas okupljeni ovdje kao i mnoga druga naša braća i sestre na različitim stranama svijeta, preporučujemo, prije svega, sebe, putnike, nasljedovatelje tih ideala da nam svojim zagovorom i svojim primjerom pomognu kako bismo i mi u vlastitim životima, ostvarujući pravilo ljubavi, došli do zajedništva svetih uvezanih snagom ljubavi i jednom zauvijek. I da bi, također, Božje milosrđe našoj braći i sestrama koji su prije nas otišli s ovoga svijeta, oprostilo sve njihove slabosti i uvezalo ih istim pravilom ljubavi u jedno veliko zajedništvo onih koji odaju slavu Gospodinu Bogu i mole za svoju braću i sestre koji su na putu prema njima", kazao je nadbiskup Vukšić.

Dodao je kako "mi, uvezani u to isto zajedništvo s njima, ljubavlju na način njihova uzora i ljubavlju na način naših djela, još uvijek smo u stanju vjere i u stanju nade".

"Stoga ih molimo da nas vjernike, koji se nadamo, svojim zagovorom i po svojim primjerima zagovaraju kod dragoga Gospodina: neka nas održi u snažnoj vjeri; neka nas održi u trajnoj nadi; neka sve to naša djela, ljubavi, naše misli, naši planovi, ljubavi, prožimaju i uvezuju već ovdje na zemlji", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Potaknuo je okupljene vjernike da braću i sestre koji su otišli s ovog svijeta molitvama preporučuju u Božje milosrđe, kao i njihove obitelji koje su pogođene njihovim "iznenadnim odlascima, nasiljem i mržnjom koja proizvodi ljudsku smrt, koja proizvodi ono što se zove izravno protivljenje Božjoj zapovijedi, da se ne dira u ljudske živote jer je Gospodar života i jedino Gospodin stvoritelj tog istog života".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije