ANGELA MERKEL:

Nadam se da će i u BiH doći do ‘nove dinamike’ i nakon izbora se pokrenuti nova inicijativa...

Angela Merkel,Stradun
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
16.07.2014.
u 08:58

Tri člana Predsjedništva BiH nazočila su jučer susretu s Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je jučer u Dubrovniku kako želi novu dinamiku u približavanju BiH EU kako bi se građanima “objasnila budućnost u prosperirajućoj EU”. Merkel je prilikom otvaranja sastanka šefova država regije u okviru “Brdo-Brijuni procesa” izrazila nadu da će poslije izbora u BiH uslijediti nova inicijativa, te biti poduzeti odlučujući koraci, prenosi Srna. Ona je istaknula da Njemačka ostaje pri svom obećanju da će podržati europsku integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana da inzistira na ispunjavanju svih uvjeta prije dobivanja članstva, ali da napredak svih zemalja mora biti dokazan i da je pred svima puno posla. Merkel je izrazila sućut žrtvama poplava u BiH i Srbiji, dodajući da je ova tragedija uputila signal nade jer su ljudi različitog etničkog podrijetla surađivali u prevladavanju problema i pružanju pomoći, što je ohrabrujući znak. Ona je istaknula da bi regija trebala razgovarati o projektima i gledati naprijed, kao i da je dobro što je nekadašnja klima razaranja zamijenila klimu zajedničke obnove, bez zapostavljanja još mnogo preostalih zadataka. - Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe”, istaknula je njemačka kancelarka jučer u Dubrovniku.

Njemačka ne odustaje od tog pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, dodala je gošća summita predsjednika država jugoistočne Europe.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazala je da je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte. “Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima”, rekla je Merkel i podsjetila da se u Berlinu u kolovozu okupljaju šefovi vlada i sve zemlje Brdo-Brijuni procesa kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima. “Moramo jamčiti političku stabilnost i sigurnost investicija”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je nazočio s predsjednicima zemalja “Brdo-Brijuni procesa” najvećem skupu gospodarstvenika jugoistočne Europe Summit 100 u Cavtatu. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je poziv gospodarstvenicima iz zemalja regije da podrže one politike koje zagovaraju suradnju među državama, prenijeli su hrvatski mediji. Njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić kazao je da svaka država može biti vodeća u nečemu, ali da je teško malim zemljama biti uspješan na velikim tržištima. “Mi smo u krizi.

Oslonac vidimo u tome da radimo svi zajedno”, rekao je Nikolić. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je jučer tijekom obraćanja uzvanicima i počasnoj gošći Angeli Merkel da Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe, a zadatak Hrvatske i Slovenije je pomoći susjedima u ispunjavanju uvjeta kako bi što prije postali dio sadašnjeg bloka 28-orice.

Supredsjedatelj inicijative, slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da sastanak znači puno i za regiju i EU. Na skupu su nazočili predsjednik Albanije Bujar Nishani, Predsjedništvo BiH: Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga te predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije