Suradnja Orašja i Vinkovaca

Načelnik Vincetić: Prekograničnom suradnjom lakše dolazimo do sredstava

23.04.2018.
u 07:00

- Među prioritetima općine Orašje svakako je provođenje projekata prekogranične suradnje kroz koje su do sada već realizirani značajni infrastrukturni projekti. Uz ostale, Orašje je uključeno u IPA program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora koji se provodi u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. kao jedan od programa IPA II - ističe načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

Prekogranična suradnja

Uspostavljen je kao jedan trilateralni program koji objedinjuje prekograničnu suradnju triju država - BiH, Hrvatske i Crne Gore. Ukupni programski proračun za Europsku teritorijalnu suradnju i program Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora iznosi 67,241.552 eura, od čega 57,155.316 eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 10,086.236 eura iz nacionalnog sufinanciranja.

Općina Orašje već je prošla u prvom pozivu EU Interreg programa s projektom “Investirajte u Lipik, Orašje i Garešnicu”.

S približavanjem drugog poziva EU programa Interreg IPA prekogranična suradnja, koji se očekuje u svibnju, dva susjedna grada u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, Orašje i Vinkovci, nastoje što bolje pripremiti zajedničko prijavljivanje. Tim su povodom općinu Orašje posjetili gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i pročelnik komunalnog gospodarstva i uređenja Dalibor Šandrk u pratnji s predstavnicima Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovci na čelu s direktoricom Mirtom Štrk. S načelnikom Stankom Vincetićem, pomoćnikom Perom Baotićem, direktorom Centra za poduzetništvo Miroslavom Marošem i voditeljem projekta “Invest in LOG” Borisom Jurićem razgovori su najviše vođeni o temama vezanim uz zajednički projekt s kojim bi se prijavili na drugi poziv EU programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Grad Vinkovci zainteresiran je za projekt iz oblasti energetske učinkovitosti javne rasvjete i proizvodnje električne energije odnosno za postavljanje solarnih panela na jedan od javnih objekata te zamjenu postojećih žarulja javne rasvjete LED žaruljama u Vinkovcima.

Električni automobil

Općina Orašje također je izrazila zainteresiranost za istu primjenu ovih projektnih ciljeva i u Orašje, a inovacija u projektu bila bi uvođenje nekoliko bicikla na struju koja bi bila na raspolaganju stanovnicima ili električnog automobila koji bi bio na raspolaganju Centru za poduzetništvo kao instituciji utemeljenoj za pomoć i potporu malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu na području općine Orašje.

Podsjetimo, prije šest godina uspješno je završena provedba projekta VIOR - povijesno nasljeđe u turističkoj ponudi Vinkovaca i Orašja (BiH), financiranog sa 150.000 eura iz pretpristupnoga fonda Europske unije IPA II Prekogranična suradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. u cilju unapređenja turističke ponude Vinkovaca i Orašja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?