Marinko Čavara:

Načelnik Hozan samovoljom ruši povjerenje

 Marinko Čavara
07.03.2017.
u 07:00

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je boravio u službenom posjetu Jajcu, gdje je s općinskim predstavnicima razgovarao o aktualnom stanju, problemima u formiranju vlasti te nelegalnoj izgradnji džamije, što je izazvalo bunt hrvatskih stanovnika, piše Večernji list BiH.

Nema povjerenja

- U razgovoru s načelnikom općine Edinom Hozanom rekao sam kako se vlast treba što prije formirati, kako obje strane moraju biti malo mekše u svoji stavovima te kako se kriza mora završiti. Jasno je kako bošnjačke stranke žele konstituirati prvo Općinsko vijeće, ali nema dovoljno povjerenja da se to učini. Hrvatska strana ne vjeruje da će se poslije realizirati dogovori koji se postignu. Treba i reći kako načelnik Hozan svojim postupcima ne gradi povjerenje. Štoviše, ono se dodatno urušava nakon posljednjih događaja u Jajcu, rekao je za Večernji list Čavara nakon posjeta Jajcu.

Predsjednik Federacije je istaknuo činjenicu kako Elektroprivreda HZ HB godišnje u proračun općine Jajce uplati četiri milijuna maraka te kako bi općina koja ima tako stabilan proračun trebala mnogo bolje funkcionirati. - Umjesto da se biraju najbolji projekti, novac uglavnom ide na područja gdje živi većinski bošnjačko stanovništvo. Ne može se na takav način graditi povjerenje. Jajce mora puno bolje funkcionirati nego što je to sada slučaj, projekti se moraju nastaviti realizirati, a politički problemi ne smiju zaustaviti život u ovoj općini, poručio je Čavara. On je s načelnikom Hozanom razgovarao i o problemu izgradnje nelegalne džamije, a odgovor načelnika Jajca bio je iznenađujući ne samo za sugovornike nego i za predstavnike medija.

Sve nelegalno

- Naravno da nije logično da gradnja bilo čega započne bez dokumentacije, ali vi danas imate u pojedinim županijama u BiH zakone koji legaliziraju na tisuće bespravno izgrađenih objekata, pa ni ovo nije velika iznimka, rekao je Hozan, još jednom priznajući kako se sve radi nelegalno, ali ništa neće poduzeti kako bi se priča vratila u zakonske okvire. I nakon jučerašnjeg sastanka u Jajcu svima je jasno kako bošnjačke stranke i dalje negiraju izborne rezultate i činjenicu da je koalicija hrvatskih stranaka osvojila čak 11 mandata u općinskom vijeću. Umjesto formiranja vlasti prema rezultatima lokalnih izbora, SDA i njegovi partneri i dalje pokušavaju samostalno vladati Jajcem, a načelnik Hozan čak upravlja i proračunskim sredstvima iako nije donesen proračun za ovu godinu ili usvojena odluka o privremenom financiranju.

Sve je to znak samovolje, a početak izgradnje džamije bez ikakvih dozvola jasno govori kako neki u Jajcu mogu raditi što žele, bez ikakvih posljedica zbog kršenja zakona ove zemlje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?