Razgovori

Načelnik Barbarić istaknuo da su netočna mišljenja i ocjene da su mjesne zajednice prije rata imale veće ingerencije nego danas

16.02.2017.
u 08:00

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održan je “Sastanak s načelnikom” - razgovor ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića s građanima, predstavnicima MZ, mjesnih vlasti, nevladina sektora i medija. Riječ je o projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, vlada Švicarske i Švedske, koji provodi Razvojni program UN-a (UNDP). Sastanak je organizirala Fondacija za razvoj i demokraciju, kao vanjski suradnik na projektu. Osnovna tema sastanka bila je razgovor i upoznavanje s planovima razvoja općine, gledano kroz prizmu građanskog sudjelovanja, s naglašenom novom ulogom mjesnih zajednica, kao središta izravnog sudjelovanja građana u općinskim procesima. Razgovarano je o trenutačnom stanju mjesnih zajednica, sudjelovanju građana u planiranju i kreiranju proračuna, o komunalnim temama, gospodarskim planovima i razvoju, sudjelovanju mladih u radu MZ, o socijalno ugroženim građanima, o poboljšanju komunikacije s građanstvom i drugo. Uz Barbarića, sudjelovali su predstavnici Fondacije za razvoj i demokraciju - Nedim Muhedinović u ulozi voditelja razgovora i njegov kolega Draško Luković. Barbarić je istaknuo kako se od prijeratnih 17 mjesnih zajednica na području općine Ljubuški, danas došlo do njih 30, da su zakonski dobro definirane njihove nadležnosti, međutim, nedostaju im uvjeti rada. To se, prije svega, odnosi na prostor s obzirom na to da se koriste školske prostorije, lovačke kuće i sl., a nedostaje i dio opreme, zatim izobrazba vijećnika i malo više proračunskog novca za materijalne troškove rada. Naglasio je da su netočna mišljenja i ocjene da su MZ prije rata imali veće ingerencije nego danas. Nakon duljeg izlaganja načelnika Barbarića, koje se odvijalo u formi odgovora na pitanja voditelja, u raspravu su se uključili i predstavnici, uglavnom predsjednici MZ-a. Iznosili su svoja iskustva u radu MZ-a, ono što je u praksi dobro, kao i manjkavosti i poteškoće s kojima se susreću i koje se mogu popraviti i poboljšati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?