busovača

Nabavili stoku, pokrenuli posao i sada od toga žive

01.11.2018.
u 14:00

Opća braniteljska zadruga p.o. Busovača obilježila je prvi rođendan. Napravila je prve korake koju su značajni, ne samo za ovu organizaciju, već i ideju braniteljskih zadruga u SB županiji koja pomalo zaživljava na ovom području upravo zahvaljujući ovoj zadruzi.

Dvije donacije

Zadruga, prva u SBŽ-u, je kroz dvije donacije pokrenula posao u nekoliko obiteljskih gospodarstava. Sredstva su osigurali kroz javne natječaje za projekte zadruge i zadrugarstva. Prvu su donaciju od 25.000 KM dobili od Ministarstva branitelja FBiH dok je druga, posredstvom Udruge specijalne policije Munje - središnja Bosna od 75.000 kuna, stigla iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Sredstva su iskorištena za nabavu stoke za prva četiri od osam zainteresiranih članova zadruge koji imaju odgovarajuće smještajne kapacitete, pašnjake, kao i znanje. Uz pomoć pokrenutih obiteljskih gospodarstava uzdržavaju svoje obitelji. Prvi korisnici sredstva osiguranih uz potporu zadruge u sljedećih će pet godina po petinu sredstava koja ostvare vraćati u fond zadruge i tako osigurati priliku za donaciju sljedećem zainteresiranom zadrugaru, objašnjavaju u Općoj braniteljskoj zadruzi p.o. Busovača. - Uvjet da se dobije donacija jest namjera ostati na svojoj zemlji, imati volju i znanje baviti se nekom od poljoprivrednih djelatnosti. Mi smo tu da mu osiguramo savjetodavnu pomoć kao i u dobivanju potrebnih sredstava za pokretanje proizvodnje. Glavna ideja braniteljskih zadruga jest zadržati ljude na ovom području, posebno one koji su branili i obranili našu središnju Bosnu - kaže nam Ilija Milić, predsjednik Skupštine Opće braniteljske zadruge.

Fondovi EU-a

- Zadruga će nabavljati i potrebne mehanizacijske priključke, financirati nasade, pomagati u proširivanju smještajnih kapaciteta. Pomagat će zadrugarima da se razvijaju i nastupaju pojedinačno prema raspoloživim fondovima EU-a. Također, u budućnosti ćemo se pokušati što više povezati sa strateškim partnerima koji će svojim zahtjevima oblikovati vrstu proizvodnje, otkupljivati sve proizvode te povećati fond kojim zadruga sufinancira razvoj svojih članova - kaže Milić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije