Doznajemo: ministar Mektić u središtu skandala

Na Vijeću ministara krivotvorili ostavku člana povjerenstva koje glasuje o Zupcu

mektic
Foto: VL FOTO
02.07.2015.
u 09:50

AFERA Član povjerenstva brigadir Mihajlo Vujović nije podnio ostavku, sada traži povratak na mjesto u Povjerenstvu za žalbe u sigurnosnim provjerama

Ministar obrane Njemačke Karl-Theodor zu Guthenberg podnio je ostavku kada se utvrdilo da mu je dio doktorske disertacije bio plagijat, švedska ministrica Maria Borelisu svojevoljno je napustila vladu jer je zaposlila dadilju “na crno”. Za Nijemce je to nemoralno, a za Šveđane varanje države. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je uoči sjednice koja je održana 11. lipnja obmanuo svoje kolege da je došlo do promjene oko imenovanja dužnosnika koji su članovi Povjerenstva za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnih provjera.

Obračun sa Zupcem

Ovo povjerenstvo nadležno je za sigurnosne provjere, te uz ostalo treba odlučivati i o zahtjevu ravnatelja SIPA-e Gorana Zupca da mu se ponovno omogući pristup tajnim podacima. Mektić je na spornoj sjednici Vijeća ministara zatražio dopunu dnevnoga reda kako bi se kao član toga povjerenstva smijenio brigadir Oružanih snaga BiH Mihajlo Vujović. U ovo povjerenstvo Vujovića je kandidiralo Ministarstvo obrane BiH. Mektić je posvjedočio kolegama ministrima kako je ovaj dužnosnik podnio ostavku te da treba imenovati novoga člana povjerenstva. Čak je obavljena usmena ‘provjera’ i rečeno je da je Vujović podnio ostavku. Vijeće ministara je onda uvjereno da je dostavljena odluka te je tako odlučilo prihvatiti ‘ostavku’ za koju je kasnije utvrđeno da ne postoji, te je za novoga člana izabralo izvjesnog Duška Radića.

Traži povratak

Dva dana kasnije, nakon što je odluka Vijeća ministara objavljena, pismom se ovoj instituciji obratio brigadir Mihajlo Vujović i šokiran ustvrdio da nije podnio ostavku. Ministri obrane i financija Marina Pendeš i Vjekoslav Bevanda su nakon toga zatražili provjeru cijele afere, a kada se utvrdilo kako brigadir Vujović ne odustaje od pozicije u povjerenstvu, zatražili su da se postupi po njegovu zahtjevu i da ga se vrati u povjerenstvo o čemu Mektić uopće nije želio razgovarati tražeći prostora da se smijenjenog člana povjerenstva ‘uvjeri’ da kaže kako je ipak podnio ostavku. Umjesto provjere, krenula je pravosudna i medijska hajka na ministricu Pendeš i ministra Bevandu. Da živimo u Njemačkoj ili Švedskoj, Mektić sigurno ne bi mogao biti ministar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije