Alarmantno stanje

Na tržnicama prodaju nejestive ribe, Miljacka i Bosna maksimalno zagađene

18.04.2016.
u 09:00

“Tamo se uz rijeke grade farme životinja gdje kompletan otpad odlazi u rijeku Bosnu, a inspekcija zatvara oči”, objašnjava Kapo

Senad Kapo, dugogodišnji ribolovac i potpredsjednik Udruge građana “Bistro” u razgovoru za medije iznio je niz problema s kojima se ljubitelji ribolova i rijeka susreću iz godine u godinu.

Užasne slike pomora riba i zagađenja su, naravno, i problemi građana BiH uopće, ali njihova nebriga i nemar, u skladu s ignoriranjem nadležnih organa, rezultira činjenicom da su ribolovci oni rijetki koji zaista brinu o našim najvažnijim rijekama.

“Butila nije dovoljna. To je jasno jer kolektor skuplja 70 posto fekalnih voda, što znači da 30 posto i dalje ide u Miljacku. Također, prečistači ne postoje na Palama i Mokrom, kao ni i u slivu rijeke Željeznice, a velika prijetnja biološkoj raznolikošću su i kanalizacijske vode individualnih objekata. Problem su i ilegalni kanalizacijski priključci koji su rezultat bespravne izgradnje objekata. Opet, ovo su samo pobrojeni problemi, a potrebno nam je sustavno rješenje”, rekao je Kapo čija je udruga korisnik ribolovnog prava na Bosni u Ilijašu.

“Tamo se uz rijeke grade farme životinja gdje kompletan otpad odlazi u rijeku Bosnu, a inspekcija zatvara oči. Mi ih pozovemo, ali ne dobijemo informaciju dokle je slučaj došao”, objašnjava Kapo.

Prisjeća se kako je rijeka Bosna poslije rata bila puna ribe - pastrve i lipljana koji je pokazatelj čistoće rijeke. Danas je, kaže Kapo, ona baruština u kojoj pastrva nije ulovljena u toku iznad Rimskog mosta, piše Klix.ba.

“Mi smo 2015. godine radili ribolovnu osnovu, što je glavni dokument kojem prilagođavamo aktivnosti upravljanja vodama i ribljim fondom. Rezultati su pokazali kako je onečišćenje izazvalo bakterijske infekcije na ribama. Dalje, u jezeru Modrac smo utvrdili kako je u mesu ribe prisutno tri puta više teških metala nego što je normalno. Ali na tome je priča stala - nikad nitko nije napravio detaljniju analizu, svi su nas pobijali kao da smo lažirali podatke, a nitko nije otišao provjeriti ih i uvjeriti se što je istina. To je urađeno još 2012. i nitko nikada nije provjerio taj nalaz”, kazao je Kapo koji dalje objašnjava kako se zagađenost Modraca i njegova živog svijeta odražava na čovjeka.

“Ta riba (u Modracu, op. a.) ne može biti jestiva, a ona se prodaje na tržnicama i nitko na to ne reagira. U rijeci Bosni još nismo radili analizu mesa ribe, ali se nadam kako će uskoro biti provedena i mislim da će pokazati kako ni ta riba nije jestiva”, upozorava Kapo.

Situaciju u rijeci Bosni ilustrira situacijom koju je primijetio u starom meandru.

“Tamo postoji zeleni kolektor fekalnih voda. Manje je bakterija u fekalnoj vodi koja izlazi iz kolektora nego u samom meandru. To su kuga i kolera, što bi rekla jedna veterinarska inspektorica”, kazao je Kapo.

Što se tiče Miljacke, kako tvrdi naš sugovornik, u njoj se nalaze ribe, ali i one su sigurno zagađene, što će naknadno biti provjereno budućim analizama. Činjenica da uz Miljacku veći dio godine provode ptice, kao što su patke, a nerijetko i galebovi, govori kako bi bolesne ribe mogle utjecati na širi živi svijet.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije