Visoko izaslanstvo Narodne Republike Kine u posjetu SUM-u

Na Sveučilištu u Mostaru otvoren Nishan Svjetski centar za konfucijanske studije, prvi u Europi

storyeditor/2024-05-23/kina.png
24.05.2024.
u 14:56

Visoko izaslanstvo Narodne Republike Kine, predvođeno Guo Chengyan, zamjenicom direktora Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije, glavnom tajnicom Kineske konfucijanske fondacije i zamjenicom predsjednika te fondacije, posjetilo je Sveučilište u Mostaru te je tom prigodom održan radni sastanak kojemu je nazočio i Miao Dake, otpravnik poslova Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Razmjena osoblja

Uime Sveučilišta u Mostaru s kineskim su izaslanstvom razgovarali prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Ivo Čolak, prorektor za znanost i razvoj, prof. dr. sc. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Dražen Barbarić, dekan Filozofskoga fakulteta, Inja Stojkić, voditeljica Ureda za međunarodne odnose, te Tonina Ibrulj, voditeljica Ureda za međunarodni rang Sveučilišta. Tijekom sastanka dogovorena je institucionalna podrška kroz razmjenu akademskoga osoblja zainteresiranoga za konfucijanizam te formiranje predmeta koji se bave orijentalnom filozofijom.

Uručenjem plakete Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije službeno je otvoren ovaj centar na Sveučilištu u Mostaru, prvi takve vrste ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Europi, te četvrti izvan Narodne Republike Kine koji će biti smješten na Filozofskom fakultetu SUM-a.

Otvaranje Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije na Sveučilištu u Mostaru ne samo da obogaćuje akademsku ponudu nego i potvrđuje izrazito prijateljski odnos s institucijama Narodne Republike Kine. Centar će omogućiti intenzivniju kulturnu i obrazovnu suradnju između naših zemalja, čime se stvaraju nove mogućnosti za studente i istraživače.

Jačanje prijateljstva

Ovaj radni sastanak te otvaranje Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije predstavlja još jedan korak u jačanju prijateljskih odnosa s kineskim institucijama, navode sa Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije