Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na SKB Mostar izveden složeni kirurški zahvat usne šupljine

12. ožujka 2019. u 13:27 0 komentara 892 prikaza

Na Klinici za ORL i MFK pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u ponedjeljak je izveden operativni zahvat sublingualnog tumora (Commando) s rekonstrukcijom mikrovaskularnog režnja.

Operativni zahvat izveli su liječnici s Klinike za ORL i MFK SKB-a Mostar uz potporu liječnika zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava.

- Radilo se o pacijentu koji ima karcinom u usnoj šupljini, a sam zahvat je trajao šest sati - rekao je na tiskovnoj konferenciji u Mostaru doc. doc. dr. sc. Emil Dediol iz Kliničke bolnice Dubrava.

54-godišnji pacijent je stabilno te bi kroz dva tjedna mogao izići iz bolnice s rehabilitiranim funkcijama za žvakanje, gutanje i govor.

U sklopu zahvata radila se disekcija vrata, uklanjanje limfnih čvorova i samog tumora, te mikrokirurško spajanje krvnih žila s podlaktice na krvne žile vrata.

Dr. Dediol istaknuo je kako se radi o jednom od najsloženijih rekonstruktivnih zahvata u kirurgiji glave i vrata.

Prema njegovim riječima, uspješnost mikrovaskularne rekonstruktivne kirurgije jedan je od najvećih pomaka u rekonstruktivnoj kirurgiji općenito. Posebice se to odnosi na primjenu podlaktičnoga režnja za rekonstrukciju defekta u usnoj šupljini.

Po riječima dr. Dediola, uspješnost zahvata ovisi od centra do centra, a u Kliničkoj bolnici Dubrave rade ga jednom do dva puta tjedno i uspješnost je čak 90 posto.

Od karcinoma usne šupljine obolijevaju uglavnom muškarci srednjih godina, pogotovo ako se radi o osobama koje konzumiraju cigare i alkohol ili se pak radi o HPV infekciji.

Po učestalosti karcinom usne šupljine je na šestom mjestu u svijetu.

- Ovo je samo nastavak davno započete suradnje s kolegama i prijateljima iz Zagreba, i s više klinika, i to sve u cilju da što manje zaostajemo za suvremenim svijetom u našem dijelu otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije - rekao je predstojnik klinike za ORL i MFK Sveučilične kliničke bolnice Mostar doc. dr. sc. Miro Leventić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.