Odžak

Na putu od Arizone do Posavine, posljednjih 1250 km od Njemačke do Gornje Dubice otac i kći prešli biciklima

20.07.2017.
u 20:00

Zdenko Radić i njegova kći Natasha biciklima su prešli udaljenost od Njemačke do svog rodnog posavskoga kraja. Biciklističku turu čini posebnom i neuobičajenom to što Zdenko s obitelji - suprugom Ljiljom i kćerima Natashom i Majom živi u Americi (Arizona), a podrijetlom je iz Gornje Dubice (općina Odžak). Želio je ovoga puta dolazak u rodni kraj, kojemu se uvijek rado vraća, obilježiti vožnjom biciklom sa starijom kćeri Natashom. Naravno, pri tome su mama i mlađa kći pratile svaki prijeđeni kilometar, a nije ih bilo malo - čak 1250. - Iako sam s ovoga područja otišao kao srednjoškolac, svaki put dolazim s radošću te, što je jako važno, moje kćeri obožavaju ovaj posavski kraj iako su rođene u Americi. Životni put odveo me sa suprugom od Njemačke, preko Nizozemske, do Amerike, gdje sam se zastavio i napravio dobar početak učenjem jezika i školovanjem. Priznate su nam diplome, tako da sada oboje radimo u svojoj struci u školama. Zadovoljni smo i, što je najvažnije, provodimo dosta vremena zajedno. Kada god mogu, dolazim u rodni kraj s obitelji gdje još imam rodbine. Svi se okupimo s raznim strana svijeta i provedemo najljepše vrijeme zajedno - kaže s osmijehom Zdenko. Osmijeh ne silazi s lica ni kćerima Natashi i Maji. Odmah su nam prenijele najvažniji dojam o području gdje im je tata rođen.

- Ovdje je super jer možemo raditi što hoćemo, nema te treme kao u Americi, panike ako se netko ne javi u određeno vrijeme, termina. Ako se negdje prošećemo u prirodi, nema straha da će nas netko oteti i sl., sve je prirodnije. A i priroda je fenomenalna. Nije previše toplo kao u Arizoni gdje je sada oko 50 stupnjeva, sve je suho, s puno prašine, bez raslinja. U Gornjoj Dubici je jako sunčano, ali ima i kiše, sve je zeleno, prelijepo, koliko hoćeš životinja... Uživamo i uvijek ćemo se vraćati - kaže Natasha. I mlađoj sestri Posavina je prirasla srcu. - Baš mi je simpatično, kada ovdje kažemo da smo Radići, svi sve onda znaju o nama, čak i više o našoj obitelji nego mi same - kaže Maja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije