Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na psima iz BiH testiraju novo oružje, kozmetiku...

Postoje sve indicije kako psi ne idu na udomljavanje nego ih muče i ubijaju
02. studenoga 2013. u 14:18 2 komentara 13520 prikaza
psi lutalice
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Podaci Interpola iz 2012. godine pokazuju kako je šverc životinja odmah poslije krijumčarenja droge i oružja. Posao u kome se vrti ogroman novac postao je zanimljiv i mnogima u BiH. Osobito psi!

Kada od nadležnih državnih institucija zatražite podatke o izvozu pasa, nećete dobiti ništa. Jer psi se ne izvode. Ali se zato udomljavaju u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim državama. Da se radi o čistokrvnim, vrijednim psima, priča bi imala smisao. Ali kada dobijete podatak kako BiH samo u Njemačkoj godišnje udomi nekoliko tisuća pasa lutalica, mješanaca u BiH, onda priča postaje sumnjiva.

Prijave tužiteljstvu

- Mi smo Tužiteljstvu prijavili jednu skupinu koja se bavila ovim poslom. Samo u godinu dana prevezli su oko 1000 pasa u Njemačku. Mali dio je vjerovatno udomljen, ali se većini gubi svaki trag nakon nekoliko mjeseci. Koliko znamo, ti psi se koriste za testiranje oružja. U tim slučajevima su pokretne teme. Koriste se i za testiranja lijekova, kozmetike, rade im se vivisekcije. To je čisto mučenje životinja - govore nam u banjolučkoj udruzi ‘Noa’ koja aktivno radi na ovome problemu.

Za one koji ne znaju, izraz vivisekcija (iz lat. secirati naživo) se zamjenjuje nježnijim izrazima kao, primjerice, istraživanje na modelu. U biti, to je rezanje naživo pasa tijekom određenih pokusa ili praksi.

Put do Njemačke

Put jednoga psa u Njemačku košta oko 100 eura. Šverceri ih navodno prodaju za 250 do 300 eura, tako da je lako izračunati koliko se može zaraditi na ovome kriminalu.

Veterinari uglavnom nisu raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Oni koji su bili “neoprezni” pa iznijeli određene podatke brzo su izvrgnuti prijetnjama, tužbama, sudovima.

- Nakon što sam progovorio o ovome problemu, brzo su stigle anonimne kaznene prijave protiv mene, počele su i prijetnje. Radi se o velikom kriminalu koji treba razotkriti - govori nam direktor veterinarske stanice u jednom gradu u Bosni koji je želio ostati anoniman. Neslužbeno se doznaje kako su i nadležne inspekcije počele aktivnije raditi na istraživanju udomljavanja životinja iz BiH u europskim zemljama. Na rezultate istrage još uvijek se čeka.

Ne zna se gdje većina pasa završi

Certifikati i izvoz

Nakon što se dobije potrebni certifikat, psi se stavljaju u kaveze i šalju na put u zemlje EU-a. Preko granice ih ne voze više od pet kako ne bi morali prolaziti strože kontrole.

Užas vivisekcije

Vivisekcija ili rezanje psa dok je živ s ciljem vršenja pokusa, ili obuke studenata odobreno je u 2010. godini, i to samo kod mješanaca. Upravo takvi psi u velikom broju idu iz BiH prema EU pod krinkom udomljavanja. Nakon tri mjeseca smještaja u nekom od domova gubi im se svaki trag.

Uhićenja

Njemačka policija već je provela određene akcije i uhitila pojedince koji su imali veze s BiH. Očekuje se kako će istragu početi i bh. institucije.

  • Avatar varešak
    varešak:

    Bolje bi bilo vlastima da više brige povede o svojim građanim,a kojih je većina nezaposlena,očajna i žak i gladna nego o psima lutalicama koji su zaštičeniji od građana,

  • istinoljubac:

    Pomenuti direktor veterinarske stanice je Mustafa Mrkulić koji je "zaboravio" reći u kakvom je aranžmanu on sa mafijom i firmom lokom koja je registrirana za zaštitarsku djelatnost, a bavi se hvatanjem i ubijanjem napuštenih pasa pa ćak i onih ranije ... prikaži još! obrađenih i sterilisanih. Takođe nije spomenuo kako se taje podaci o uhvaćenim psima, tako da je ljudima koji su pokušavali spasiti te jadne životinje, to bili onemogućeno. Mrkulić se služi i lažima da je određeni pas nekoga ujeo, a da nije znao dati nikakav podatak o ujedenoj osobi,kao ni dokumentirati svoje tvrdnje. Pri svemu tome, pomenuti direktor svakodnevno izdaje naloge za ubijanje pasa što još naziva eutanazijom. Zar se veterinarska profesija do te mjere srozala?