SUDBINA LUTALICA

Na psima iz BiH testiraju novo oružje, kozmetiku...

psi lutalice
Marijan Sušenj/PIXSELL
02.11.2013.
u 14:18

Postoje sve indicije kako psi ne idu na udomljavanje nego ih muče i ubijaju

Podaci Interpola iz 2012. godine pokazuju kako je šverc životinja odmah poslije krijumčarenja droge i oružja. Posao u kome se vrti ogroman novac postao je zanimljiv i mnogima u BiH. Osobito psi!

Kada od nadležnih državnih institucija zatražite podatke o izvozu pasa, nećete dobiti ništa. Jer psi se ne izvode. Ali se zato udomljavaju u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim državama. Da se radi o čistokrvnim, vrijednim psima, priča bi imala smisao. Ali kada dobijete podatak kako BiH samo u Njemačkoj godišnje udomi nekoliko tisuća pasa lutalica, mješanaca u BiH, onda priča postaje sumnjiva.

Prijave tužiteljstvu

- Mi smo Tužiteljstvu prijavili jednu skupinu koja se bavila ovim poslom. Samo u godinu dana prevezli su oko 1000 pasa u Njemačku. Mali dio je vjerovatno udomljen, ali se većini gubi svaki trag nakon nekoliko mjeseci. Koliko znamo, ti psi se koriste za testiranje oružja. U tim slučajevima su pokretne teme. Koriste se i za testiranja lijekova, kozmetike, rade im se vivisekcije. To je čisto mučenje životinja - govore nam u banjolučkoj udruzi ‘Noa’ koja aktivno radi na ovome problemu.

Za one koji ne znaju, izraz vivisekcija (iz lat. secirati naživo) se zamjenjuje nježnijim izrazima kao, primjerice, istraživanje na modelu. U biti, to je rezanje naživo pasa tijekom određenih pokusa ili praksi.

Put do Njemačke

Put jednoga psa u Njemačku košta oko 100 eura. Šverceri ih navodno prodaju za 250 do 300 eura, tako da je lako izračunati koliko se može zaraditi na ovome kriminalu.

Veterinari uglavnom nisu raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Oni koji su bili “neoprezni” pa iznijeli određene podatke brzo su izvrgnuti prijetnjama, tužbama, sudovima.

- Nakon što sam progovorio o ovome problemu, brzo su stigle anonimne kaznene prijave protiv mene, počele su i prijetnje. Radi se o velikom kriminalu koji treba razotkriti - govori nam direktor veterinarske stanice u jednom gradu u Bosni koji je želio ostati anoniman. Neslužbeno se doznaje kako su i nadležne inspekcije počele aktivnije raditi na istraživanju udomljavanja životinja iz BiH u europskim zemljama. Na rezultate istrage još uvijek se čeka.

Komentara 2

Avatar varešak
varešak
16:53 18.02.2015.

Bolje bi bilo vlastima da više brige povede o svojim građanim,a kojih je većina nezaposlena,očajna i žak i gladna nego o psima lutalicama koji su zaštičeniji od građana,

IS
istinoljubac
09:16 05.05.2015.

Pomenuti direktor veterinarske stanice je Mustafa Mrkulić koji je "zaboravio" reći u kakvom je aranžmanu on sa mafijom i firmom lokom koja je registrirana za zaštitarsku djelatnost, a bavi se hvatanjem i ubijanjem napuštenih pasa pa ćak i onih ranije obrađenih i sterilisanih. Takođe nije spomenuo kako se taje podaci o uhvaćenim psima, tako da je ljudima koji su pokušavali spasiti te jadne životinje, to bili onemogućeno. Mrkulić se služi i lažima da je određeni pas nekoga ujeo, a da nije znao dati nikakav podatak o ujedenoj osobi,kao ni dokumentirati svoje tvrdnje. Pri svemu tome, pomenuti direktor svakodnevno izdaje naloge za ubijanje pasa što još naziva eutanazijom. Zar se veterinarska profesija do te mjere srozala?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?