Dramatičan apel fra Maria Knezovića

Na prostoru Širokog Brijega i Kočerina 172 krizmanika manje u samo sedam godina

09.10.2020.
u 11:38

Dramatičan apel na svom Facebook profilu iznio je fra Mario Knezović, župnik Župe Kočerin. On je iznio statističke podatke o broju krizmanika u proteklih sedam godina u Župi Široki Brijeg i Župi Kočerin, koji pokazaju značajan pad broja krizmanika u obje župe.
Njegovu objavu Jabuka.tv prenosi u cijelosti: 

"Tekst ću započeti sjećanjem na pokojnoga don Antu Bakovića. Dok je on očajnički zapomagao i govorio da je od svega najvažnija populacijska politika mnogi su ga posprdno i s podsmijehom promatrali. Ne želim ni napisati što su mu sve govorili. Ostao je neshvaćen i ignoriran od političkih struktura, a unutar Crkve nije našao potrebno razumijevanje koje bi bilo dovoljno da se nešto učini. Izdavao je i poseban časopis “Narod” kojim je poput vapijućega u pustinji pozivao da se probudimo iz kulture smrti. Don Antu danas mnogi shvaćaju. No, je li već kasno?

Ej, ljudi mi izumiremo. Potrudio sam se s jedne mikro razine ukazati na makro činjenice. Naime, za analizu sam uzeo dvije najvitalnije župe iz širokobriješkoga dekanata: Župu Široki Brijeg i Župu Kočerin (u njoj djelujem). U tim dvjema župama živi blizu 80 % pučanstva cijelog dekanata ili područja grada Širokoga Brijega.

U analizi je razdoblje od 7 godina (broj 7 biblijska punina vremena) od 2014. do 2020. Na temelju broja krizmanika jasan je drastičan pad djece. Krizmanici su najbolji uzorak za usporedbe jer oni žive u svojoj župi. Krštenja i pokopi nisu relevantni jer je puno krštenih i pokopanih koji ne žive u župi.

U tom razdoblju od 2014. do 2020. izgubljeno je samo u te dvije župe 172 djece (gotovo 7 razreda po 25 učenika). Podaci su još porazniji kad bi uzeli u obzir činjenicu da bi gotovo 500 krizmanika bilo više da se održao prosjek krizmanika iz 2014. godine. Ako je takvo stanje pada u brojčano najvitalnijoj župu u BiH – što je Široki Brijeg, onda samo možemo zamisliti što je s drugim sredinama u hrvatskome narodu.

Što nam je, baš svima, činiti? Evo samo nekih moji preporuka. Dodajte i vi svoje. Skupa smo pametniji jer ja za ovo demografsko područje nisam stručnjak.

- Stvarati ozračje i mentalitet kao su brojne obitelji ponos i radost društva. Udaljiti se od nametnutih metoda kulture smrti da su brojčano velike obitelji nešto sramno i zaostalo.
- Majkama roditeljicama dati svu potporu i nakon rođenja četvrtoga djeteta dati mogućnost, ukoliko majka nema drugoga zaposlenja, da dobije prikladnu plaću za majku odgojiteljicu.
- Osigurati školskoj djeci iz brojnih obitelji, koje su toga potrebne, financijske potpore.
- Dječji doplatak staviti u prioritetne proračunskih stavki.
- U javnim poduzećima ponuditi posao bar jednom djetetu iz brojne obitelji, a ne da tamo većinom bivaju zaposleni po političkoj podobnosti ili sinovi i kćeri imućnika.
- Osloboditi plaćanja studiranja mladih iz brojnih obitelji ukoliko redovito polažu ispite.
- Dati prvenstvo smještaja u studentski dom mladima iz broje obitelji.
- Osigurati stipendije i potpore.
- Poticati privatni sektor/poduzetnike da preuzmu skrb za školovanje ili studiranje bar jednoga djeteta iz brojne obitelji.
- Stvarati pravnu sigurnost, suzbiti nepotizam i korupciju, ugušiti politički klijentelizam kako bi mladi ostali na svom zavičaju i zaustavilo se iseljavanje.
- Roditeljima osigurati edukaciju u odgoju djece, seminare i duhovnu pratnju.
- Unutar Crkve poticati na kulturu života i gledanja na obitelji s brojnom djecom kao najvećeg blagoslova i izvršenja Božjega plana “plodite se i množite…”.
- Moliti Boga za brojno potomstvo, činiti pokoru, post i druge pobožnosti.
- Pod ovim brojem vi u možebitnim komentarima dodajte svoje prijedloge za mjere demografskoga oporavka i bez uvreda bilo kome molim…"
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?