Plan povratka za ovu godinu

Na povratak u svoja nekadašnja prebivališta čeka još 98.369 osoba

02.04.2017.
u 09:14

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada FBiH usvojila je plan povratka, gradnje i održivog razvoja za 2017. godinu vrijedan 22,600.000 maraka, piše Večernji list BiH.

Programi povratka i pomoć

Planom su predviđeni rekonstrukcija i obnova individualnih stambenih objekata dodjelom građevinskog materijala, zatim sredstava za obnovu i ugradnju građevinskog materijala, rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata po sustavu “ključ u ruke”, rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata “pojedinačni - urgentni slučajevi”, te sanacija objekata stradalih u elementarnim nepogodama. Osim transfera Vlade FBiH, očekivani izvori financiranja su kreditna sredstva OPEC-a, Regionalni stambeni program u BiH, Saudijski fond za Bosnu i Hercegovinu i Razvojna banka Vijeća Europe. U cilju realizacije plana, Federalno ministarstvo će u ovoj godini raspisati javne oglase. Također, Vlada FBiH donijela je četiri pojedinačne odluke o usvajanju programa namijenjenih povratku. Pomoću ukupno 16,100.000 KM transfera za raseljene osobe i izbjeglice bit će financirana četiri programa. Jedan od njih, vrijedan 10,000.000 KM, namijenjen je obnovi i izgradnji cestovne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera te drugih projekata od značaja za širu društvenu zajednicu. Planirana je i obnova objekata koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda, kao i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednu djelatnost... Iznos od 4,600.000 KM predstavlja pomoć u rekonstrukciji i obnovi individualnih stambenih i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja, te sanaciju objekata oštećenih elementarnim nepogodama. S 1,000.000 KM bit će financirani humanitarni, zdravstveni, psihosocijalni, informativni i edukativni, kao i projekti besplatne pravne pomoći, stipendiranje studenata - povratnika s područja Republike Srpske, zatim prikupljanje podataka o bh. dijaspori i povratnicima u Republiku Srpsku te drugi projekti nevladinih organizacija. Kao podrška obilježavanju godišnjica i ukopa nevinih žrtava rata, kao i izgradnji spomen-obilježja na prostoru BiH, predviđeno je 500.000 KM.

Tri milijuna za program u RS

Od 3,000.000 KM transfera za programe povratka u RS, dvije trećine namijenjene su kao pomoć za zapošljavanje povratnika kroz razvoj malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednu djelatnost, pružanje podrške programima prekvalifikacije, obuke ili školovanja, a u ovom transferu 1,000.000 KM je predviđeno za obnovu i izgradnju cestovne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih od značaja za širu društvenu zajednicu. Tekući transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske, te projekte s nevladinim organizacijama, kako je predviđeno trećom odlukom, iznosi 2,000.000 KM.

Četvrta odluka odnosi se na podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenica, kroz koji je predviđeno 1,500.000 KM. Inače, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, do 31. prosinca 2016. u BiH se vratilo oko 1,050.000 raseljenih osoba i izbjeglica, od toga u Federaciju BiH oko 750.000, u Republiku Srpsku oko 277.000, a u Brčko Distrikt BiH 22.100. Na povratak u svoja prebivališta u Bosni i Hercegovini čeka još 98.369 osoba. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?