ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH Đemil Hajrić

Na police u BiH ne može seplasirati GMO hrana za ljude

14.10.2017.
u 07:00

BiH je prva od 14 zemalja uključenih u “Dunav soja inicijativu” koja je uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sustav certificiranja i označavanja proizvoda s oznakom “bez GMO”. Kako bi hrana nosila oznaku “bez GMO” ili drugu koja to implicira, za prehranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi ne mogu biti korišteni GMO i proizvodi koji nastanu iz ili od GMO. U organizaciji Federalnoga ministarstva trgovine, Agencije za sigurnost hrane BiH i Tehnološkoga fakulteta tuzlanskoga sveučilišta održan je seminar na kojem su predstavljene smjernice za označavanje i kontrolu hrane bez GMO u BiH. O tome što uvođenje te oznake znači za stanovništvo BiH i proizvođače, razgovarali smo s ravnateljem Agencije za sigurnost hrane BiH Đemilom Hajrićem.

Na policama u BiH uskoro bi se trebala nalaziti hrana s oznakom “bez GMO”. Kolika je trenutačno zastupljenost GMO proizvoda u BiH?

- Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, do ovog trenutka, od inspekcijskih tijela nadležnih za službene kontrole hrane nije obaviještena kako je u okviru službenih kontrola utvrđeno da se na tržištu BiH nalazi genetički modificirana hrana. Procedure za stavljanje genetički modificirane hrane na tržište Bosne i Hercegovine uređene su Zakonom o GMO (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/09) i podzakonskim aktima donesenim temeljem toga zakona. Zakonodavstvom Bosne i Hercegovine propisani su jako strogi zahtjevi i procedure za uvoz genetički modificiranih organizama u Bosnu i Hercegovinu, koji podrazumijevaju procjenu rizika, odobravanje te iznimno striktne uvjete za stavljanje na tržište, označavanje i nadzor nad genetički modificiranim organizmima.

Može li se uopće na tržište BiH staviti hrana za ljude koja vodi podrijetlo od GMO-a?

- Ni jedan genetički modificirani organizam trenutačno nema odluku o odobrenju za uporabu u hrani, koju, sukladno odredbama članka 11. Zakona o GMO, izdaje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nakon verifikacije Vijeća za GMO, kao znanstveno-stručnog tijela. To znači da se na tržište Bosne i Hercegovine trenutačno ne može stavljati hrana namijenjena za prehranu ljudi koja se sastoji, sadrži ili vodi podrijetlo od GMO-a.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?