Gorica kod Livna

Na području Biskupske konferencije BiH u tri godine 33 svećenika manje

03.06.2022.
u 20:15

Na petom skupu svećenika BiH okupilo se, na čelu sa svojim biskupima, oko 220 svećenika iz svih krajeva BiH ili podrijetlom iz BiH koji obnašaju razne službe u pastoralu ili crkvenim institucijama

U crkvi sv. Petra i Pavla i franjevačkom Samostanu Gorica kod Livna održan je peti skup svećenika BiH, piše Večernji list BiH. Na čelu sa svojim biskupima, okupilo se oko 220 svećenika iz svih krajeva BiH ili podrijetlom iz BiH koji obnašaju razne službe u pastoralu ili raznim crkvenim institucijama.

Vjerno obnašanje službe

Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH predvođeni predsjednikom mons. Tomom Vukšićem, vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata BiH. Bio je tu i kardinal Vinko Puljić, umirovljeni vrhbosanski nadbiskup, kao i drugi biskupi: nadbiskup mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator za župu Međugorje, mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup, mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Milan Stipić, križevački vladika, mons. Marko Semren, banjolučki pomoćni biskup, zatim mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH, fra Zdravko Dadić, novoizabrani provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, livanjski gvardijan fra Pero Kulić i drugi svećenici raznih službi. Središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s nazočnim biskupima i uz koncelebraciju okupljenih svećenika.

- Na prvom mjestu molimo neka dragi Bog blagoslovi sve nas - 553 svećenika i 15 đakona koji u ovom času djeluju na području naše Biskupske konferencije, a i sva 764 svećenika člana naših biskupskih i redovničkih zajednica kako bismo mogli nastaviti i vjerno obnašati svoje služenje sve dok je volja Božja da budemo među njegovim narodom. Na drugom mjestu Božjem milosrđu preporučujemo svoju pokojnu braću koja su umrla od našeg prošlog susreta prije tri godine do danas. Iz njegova izvješća proizlazi kako su danas, dok slavimo ovu misu, na području naše Biskupske konferencije 33 svećenika manje nego početkom lipnja 2019. Taj podatak sam po sebi mnogo govori, ozbiljno opominje te poziva i priziva Isusove riječi: "Molite, dakle, Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju (Mt 9,38)" - kazao je nadbiskup Vukšić. Prigodnu propovijed uputio je biskup Semren. - Zahvaljujmo milosrdnom Bogu za ovaj milosni događaj i molimo njegov blagoslov kako bismo mogli duhovno rasti. Isusovi učenici, tj. svi mi kršćani, Isusovi smo prijatelji. Ta prijateljska ljubav posve je bezuvjetna, posve nesebična i bezgranična - rekao je banjolučki pomoćni biskup kazavši kako su "svi pobožni kršćani tijekom povijesti nazivali Isusa prijateljem" te spomenuo Tomu Kempenca i njegovo poznato djelo "Imitatio Christi" (Nasljedovanje Krista). Na kraju misnog slavlja nadbiskup Vukšić zahvalio je svima "na dolasku u Livno i na svjedočanstvu svećeničkog zajedništva". Uime franjevačke zajednice u Livnu gvardijan fra Pero Kuliš ukratko je govorio o livanjskoj crkvi i samostanu čija je gradnja počela 1854. po nacrtu Franje Moisea i trajala je pola stoljeća. Interijer crkve je u baroknom, a vanjski izgled u romaničkom stilu. U sklopu samostana nalaze se muzej i galerija. Molitvu brevijara predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica i izrekao kratku meditaciju o Bogu koji je usredotočen na ovaj svijet, našu zemlju, naš narod i brine se o svakom od nas. Rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić održao je predavanje "Živjeti svećeništvo bez Boga - put je u nesretan i promašen život".

- Svećenstvo nije uloga ili radno mjesto. Ako maknem nadnaravno, ako maknem Boga, ako maknem vjeru u vječni život, što sam ja - zapitao se rektor Trdić. - Služba u Crkvi, življena isključivo kao socijalna uloga, postaje s vremenom duhovno sterilna, egocentrična, lišena kršćanskog identiteta... Naša vjera je prekrasan Božji dar i ni jedna analiza, ma koliko bolna bila, ne oduzima nam radost jer smo Božji jer znamo tko smo i kamo idemo. Tko ima Boga, ne poznaje pesimizam i malodušje - završio je don Đuliano. Nije zaboravljen ni sakrament sv. ispovijedi za svećenike jer u ovo kobno i turobno vrijeme, vrijeme nesigurnosti i neizvjesnosti, ovaj sakrament puno znači za svećenika koji treba iz dana u dan doživljavati obnovu duha. Za ovaj sakrament pripravio je svećenike i sve nazočne profesor fra Stipo Kljajić.

Livno, Tomislavgrad i Kupres

Susret svećenika BiH održava se svake tri godine naizmjenice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te Banjolučkoj i Mostarsko-duvanjskoj, i to u mjestima koja se nalaze na tromeđi ovih nad/biskupija: Livno, Tomislavgrad i Kupres. Inicijator ovih trogodišnjih susreta je Vijeće za kler Biskupske konferencije BiH, kojim predsjeda biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Nakon misnoga slavlja uslijedio je zajednički ručak i druženje u restoranu Pavić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije