od 20. do 23. svibnja

Na područje Balkana stiže veliki oblak saharske prašine

CAMS
20.05.2022.
u 19:12

Prognoze CAMS-a predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu

Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) objavila je podatke o oblaku saharske prašine koji se kreće preko južne i srednje Europe od 20. do 23. svibnja. 

CAMS svake godine prati velike oblake prašine kroz sve njihove faze, a svi podaci izvještaja ove službe pokazuju da će ove godine visoka razina prenosa čestica prašine pogoditi Mediteran i dijelove Europe.

Prognoze CAMS-a predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, prenosi Klix.

"Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nude pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati kada je u njihovim područjima izuzetno loša kvaliteta zraka", kazao je naučnik Mark Parrington iz CAMS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?