KARDINAL VINKO PULJIĆ:

Na mržnji se ne gradi pravedno društvo

prijem
Foto: klix.ba
27.12.2013.
u 09:12

Uz izraze dobrodošlice, kardinal Puljić je zahvalio svima koji su prigodom rukovanja izrazili, kao i svim koji su pismeno uputili čestitke za Božić

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio je jučer tradicionalno božićno primanje u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Osvrnuo se na obitelj

Uz izraze dobrodošlice, kardinal Puljić je zahvalio svima koji su prigodom rukovanja izrazili, kao i svim koji su pismeno uputili čestitke za Božić. U pozdravnoj riječi kardinal Vinko Puljić se osvrnuo na vrednote obitelji i ljudska prava, o kojima je govorio na zanimljiv način s dva aspekta. On je podsjetio da je Međureligijsko vijeće ovu godinu proglasilo Godinom obitelji. Prema njegovim riječima, prilika je to da naglasimo važnost i vrijednost braka i obitelji, kao temelj svakog društva. Zato pozivamo odgovorne domaće i svjetske čelnike neka sve učine da nam obitelj sačuva kao gnijezdo, ne samo prihvaćanja života, nego odgoja ljudskosti, morala i svih temelja vrijednosti za život. Kada su u pitanju ljudska prava koja su često puna usta mnogima u BiH, kardinal Puljić je kazao kako bi volio da sve strukture društva napokon počnu čovjeka vrednovati i graditi društvo po mjeri čovjeka. Neka se prestane govoriti o ljudskim pravima, jer je to Bogom dano, a mi moramo osigurati uvjete da se ta prava ostvaruju. Drugo je građansko pravo, koje ima uporište u pravednim zakonima, koje treba zajednički donositi i provoditi kako bi svaki čovjek doživio mogućnost živjeti svoje dostojanstvo prava, naglasio je Puljić. Kada se približim ključnim osobama u našem društvu, svi se kunu da su zauzeti za vladavinu zakona i ljudskih prava, a na svakom koraku susrećem tolike probleme s kojima se trebam svakodnevno nositi. Vrlo sam zabrinut nabojem mržnje koja tinja na brojnim razinama.

Brojni poznati i razgovori

Na mržnji i isključivosti se ne gradi pravedno društvo, povjerenje i međusobno pomirenje, kazao je kardinal Vinko Puljić. Inače, ovogodišnje božićni prijem obilježio je dolazaka velikog broja političkih ličnosti kao onih s pozicije tako i oporbe, kao i veći broj direktora institucija. Prijemu su nazočili predstavnici HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, te HDZ-a 1990. predvođeni Martinom Ragužem. Ove godine nije bilo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Uz brojne veleposlanike, na prijemu je bio i specijalni izaslanik EU-a u Peter Sorensen. Zamjetna je bila oštrija rasprava između predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslav Bevande i SDP-ovog lidera Zlatka Lagumdžije, koji je nakon dijaloga otišao s prijema. Kada su u pitanju predstavnici vjerskih zajednica, prijemu su prisustvovali delegati Srpske pravoslavne crkve, resi-ul-ulema Husein Kavazović, predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci te predsjednik te zajednice u Sarajevu Jakob Kužnjakin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije