BiH napredovala

Na listi globalnog indeksa terorizma BiH među državama niskog rizika

09.12.2018.
u 18:10

Na tek objavljenoj listi globalnog svjetskog indeksa terorizma, Bosna i Hercegovina je zabilježila poboljšanje za 12 mjesta. Na istoj listi Srbija je nazadovala, a ostale zemlje u regiji ostale su na ranijim pozicijama ili su ocijenjene bolje nego godinu ranije. Posebno je zanimljiva i uočena pojava rasta desničarskog terorizma u svijetu, piše Klix.ba. 

U prosincu je objavljeno šesto izdanje globalnog indeksa terorizma (GTI) koje se odnosi na 2017. godinu. Izvješće pruža sveobuhvatan rezime ključnih globalnih trendova i obrazaca terorizma tijekom posljednjih 20 godina, a izrađuje ga Institut za ekonomiju i mir (IEP) na osnovu podataka iz Globalne terorističke baze podataka (GTD). Podatke za GTD prikuplja Nacionalni Konzorcij za proučavanje terorizma i odgovora na Terorizam (START) na Sveučilištu u Merilendu. 

Ekspert za sigurnosna pitanja Safet Mušić kaže kako je osnovna karakteristika izvještaja za 2017. godinu da je broj poginulih od terorizma pao za 27 posto i u opadanju je već treću godinu zaredom. Prvenstveni razlozi su opadanje intenziteta sukoba na Bliskom istoku, zatim poraz ISIL-a i pojačane aktivnosti u borbi protiv terorizma. 

Također, smanjen je broj terorističkih napada tijekom 2017. godine, koji su pali za 23 posto, ali i dalje je terorizam rasprostranjen i predstavlja veliku globalna prijetnju. Europa je imala najveće poboljšanje u postotcima u odnosu na prošlu godinu, a ukupan broj poginulih od terorizma manji je za 75 posto. 

"Na vrhu liste država s najviše terorističkih napada i rizika od terorizma nije bilo promjene u odnosu na 2016. godinu, znači i dalje je prvi na listi Irak, zatim slijede Afganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan i Somalija. Europa je bila regija s najizraženijim poboljšanjem utjecaja terorizma i zabilježen je značajan pad terorističkih aktivnosti, usprkos prijetnjama od povratnika sa stranih ratišta i online radikalizacije. Broj poginulih od terorizma u Europi pao je sa 168 u 2016. godini, na 81 poginulog u 2017. godini. Najznačajnije padove zabilježili su Turska, Francuska, Belgija i Njemačka, a povećanja su zabilježili Velika Britanija, Španija, Švedska, Finska i Austrija", kaže za Klix Mušić. 

Društvena otuđenja, nedostatak ekonomskih mogućnosti i uključenost u eksterne sukobe su glavni faktori povezani s terorističkim aktivnostima u Zapadnoj Europi, Sjevernoj Americi i drugim ekonomski razvijenim regionima. Postoji sve više dokaza koji ukazuju na to da pojedinci s kriminalnom pozadinom iz Zapadne Europe mogu biti osobito podložni prihvaćanju ekstremističkih uvjerenja, radikalizaciji i eventualnoj regrutaciji terorističkih grupa.

"Većina studija provedenih u Zapadnoj Europi utvrdile su da više od 40 posto stranih boraca i onih koji su uhićeni za terorističke aktivnosti imaju neku vrstu kriminalne pozadine. Prijetnja ekstremno desnog političkog terorizma je u porastu, zabilježeno je 66 smrtnih slučajeva terorizma koje su izazvali krajnje desničarske grupe i pojedinci. Većinu napada izvršili su pojedinci krajnje desnice, s nacionalističkim, rasnim ili anti-muslimanskim uvjerenjima. Očekuje se i povećanje broja povratnika stranih boraca u narednoj godini. Neke procjene sugerirajuu da se više od 40.000 stranih boraca pridružilo ISIL-u u Siriji i Iraku od početka 2013. godine", navodi Mušić.

Na listi globalnog indeksa terorizma (GTI) Bosna i Hercegovina je rangirana na 91. mjestu, od 163 države svijeta koje se nalaze na listi. Također, BiH je među 94 države koje su zabilježile poboljšanja u Indeksu.

"BiH je za 12 mjesta bolje plasirana u odnosu na prošlogodišnju listu. Inače globalni indeks terorizma se mjeri po faktorima koji utječu na teroristička događaje te je podijeljen u sedam grupa po razini rizika na terorizam. Najveći rizik od terorizma imaju države svrstane u grupu vrlo visokog rizika, zatim slijede grupe s visokim, srednjim, niskim, vrlo niskim rizikom, te grupa država u grupi bez utjecaja i na kraju grupa u kojoj nije uključen rizik. U prvu grupu sa vrlo visokim rizikom spadaju već navedene države koje zauzimaju vodećih 6 pozicija na GTI listi", pojašnjava Mušić. 

On dodaje kako je iz prikazanih ljestvica vidljivo da BiH spada u grupu država koje imaju vrlo nizak stupanj rizika od terorizma, a u toj grupi od država iz regije nalaze se još Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Makedonija, Kosovo spada u grupu s niskim stupnjem  rizika, dok je jedino Slovenija u grupi bez utjecaja. Sve države regije su zabilježile poboljšanje, što znači pad na listi ili su zadržale iste pozicije na listi, osim Srbije koja je zabilježila pogoršanje za 9 mjesta.

"Već navedeni globalni razlozi su također osnovni razlozi i za poboljšan rezultat BiH (pad na listi GTI), uz te razloge treba istaknuti da je u mnogome pomoglo efikasno djelovanje OSA-e BiH, SIPA-e i drugih nadležnih sigurnosnih agencija", smatra Mušić. 

On zaključuje kako je lista globalnog indeksa terorizma jasno pokazala da BiH spada u istu kategoriju opasnosti i rizika od terorizma u kojoj je većina država regije, pa čak i države poput Nizozemske, Austrije, Češke, Bugarske, Danske, Poljske, Mađarske, Estonije, Norveške, Švicarske, Slovačke, Irske i drugih država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?