Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na Izbičkom polju lakše se i diše i sve nekako ljepše miriše

17. kolovoza 2021. u 13:25 1 komentara 716 prikaza
Pogledajte galeriju 1/100

Ponovo su se mještani Izbičana kod Širokog Brijega i njihovi prijatelji našli na jedinstvenom druženju na Izbičkom polju. U službenom dijelu program 24. izdanja  Izbičijade, koja se tradicionalno održava dan nakon blagdana Velike Gospe i Dana grada Širokog Brijega, u službenom dijelu programa nastupili su muška i ženska gangaška skupina ŽKUD-a Hercegovac te gangaške skupine iz Izbična, Crnča, Jara, Graca, Imotskoga i drugih mjesta, a program je vodio Marinko Karačić.

 | Autor :

Organizatori su se posebno zahvalili širokobriješkom gradonačelniku Miri Kraljeviću, pokrovitelju ove manifestacije, i Elektroprivredi HZ Herceg Bosne na potpori. Posebno je  veselo bilo nakon zvuka usne harmonika Ive Crnjca – Didovića  kad se zaplesala trusa.

 | Autor :

Nakon službenog dijela programa veselo je bilo pod zajedničkim šatorima uz tamburaše. Na ovu tradicionalnu manifestaciju stignu brojni Izbičani iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske i dijaspore, čak i iz prekomorskih zemalja, te njihovi gosti sa svih strana i svaki put iznova se vesele ponovnom okupljanju na Izbičkom polju na kojem su se mnogi kao djeca igrali loptom. Brojnim Izbičanima  Izbičijada budi posebne emocije. Mnogi prošle godine zbog pandemijskih mjera nisu mogli doći u svoje drago Izbično pa su bili više nego sretni i zadovoljni time što su se ponovno našli s rodbinom, prijateljima i starim znancima.

 | Autor :

Ponovo se Izbičkim poljem širio miris tradicionalnih hercegovačkih delicija koje valja zaliti zlatnim kapima. Netko se izrazio i stihovima:

- Na Izbičkom polju lakše se i diše i sve nekako ljepše miriše!

 | Autor :

I doista, posjetitelje je na Izbičkom polju dočekao ugodan, svjež večernji zrak, pravo osvježenje nakon prevrućeg dana. Jerko Sesar, predsjednik ŽKUD-a Hercegovac, kaže:

- Izbičijada sa svoja 24. izdanja, što je vremenski gotovo četvrt stoljeća, ima već bogatu tradiciju i postala je vrlo važna manifestacija koja njeguje izvornu glazbenu baštinu zapadne Hercegovine.

 | Autor :

Mnogi posjetitelji ponijeli su nove uspomene sa 24. izdanje Izbičijade i kazali kao će rado doći i na sljedeću, 25-u, jubilarnu! Tihomir Crnjac, predsjednik MZ Izbično, kazao nam je kako ga je posebno pozitivno iznenadio velik  broj mladih na ovogodišnjoj Izbičijani i dodao:

- Za 25. izdanje Izbičijade pripremit ćemo pravi „srebrni pir“ s nekoliko zanimljivih popratnih sadržaja!

  • debelacija:

    Mjesto je: Izbično Polje je: Izbično polje Stanovnici su: Izbičani