Čudni oglasi

Na internetu prodaju i defibrilatore

11.03.2016.
u 09:00

U jednom oglasu, uz opis defibrilatora, koji je “kao nov”, piše kako se prodaje jer je višak u savjetodavnoj ordinaciji, a cijena mu je “sitnica” - 1800 KM

Na portalima za internetsku prodaju u BiH često je moguće pronaći posve neobične oglase, piše Patria. Među neobičnim oglasima svakako je i onaj na portalu Olx u kojem muškarac prodaje “defibrilator”, medicinski uređaj za reanimaciju pacijenata. U opisu stoji kako su uređaji “kao novi” i da sigurno rade.

“Kao novo”

Tako u jednom oglasu, uz opis defibrilatora, koji je “kao nov”, piše kako se prodaje jer je višak u savjetodavnoj ordinaciji, a cijena mu je “sitnica” - 1800 KM. Jedan prodavač defibrilatora je tako za potpuno novi prenosivi uređaj kazao kako mu je cijena 3000 KM, nakon čega je snižena na 2000 KM. Neki korisnici, uz to, prodaju i EKG uređaje, ginekološke stolice, porođajne i ultrazvučne uređaje, aparaturu za stomatologe...

Na stranicama se mogu naći i razni lijekovi, od biljnih preparata, pa sve do lijekova koji se koriste za liječenje malignih oboljenja. Mnogi prodavači govore kako su preparati izrazito djelotvorni. Dok neki pišu i cijene lijekova, neki nude i kupcima besplatan pregled te plaćanje po izlječenju.

Niže cijene

Cijene nekih lijekova su uglavnom niže nego u ljekarnama, a zanimljivo je spomenuti kako se na ovoj internetskoj stranici mogu pronaći i razne vrste lijekova koji nisu dostupni u ljekarnama. Iako se čini kao primamljiva ponuda da kutiju lijekova koju bi u ljekarni platili 100 maraka, na portalu za internetsku prodaju možete kupiti za 50 KM, stručnjaci pozivaju na oprez, s obzirom na to da se može raditi samo o istoj ambalaži lijekova, dok sastav može biti znatno drugačiji i u krajnjem slučaju opasan za život.

Zanimljivo je kako se na internetu prije nekoliko godina pojavila i nelegalna prodaja divljih životinja, što je objavio i portal RadioSarajevo.ba. Naime, tada je objavljeno kako je 116 oglasa na Piku.ba posvećenih trgovini divljim životinjama, od kojih su mnoge zaštićene. Nakon što su upozorili spomenutu stranicu o tome, internetski provider je po hitnom postupku počeo uklanjati sporne oglase.

Na internetu se, osim uobičajenih oglasa za automobile, namještaj i odjeću, kao i sve kućne potrepštine, između ostalog, mogu naći i oglasi za prodaju oružja. Tako se mogu pronaći brojni oglasi za prodaju lovačkih puški, pištolja, ali i ručnih granata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?