Izvješće revizije

Na grantove iz oblasti socijale u FBiH odlazi 70 posto sredstava

11.08.2015.
u 07:50

Već dugi niz godina na grantove iz oblasti socijalnih prava izdvaja se najveći iznos te predstavljaju oko 70% od ukupnih tekućih grantova u FBiH. Grantovi čine značajne proračunske rashode svake godine i usmjeravaju se u razne oblasti društva. Dodjelu sredstava putem grantova iz proračuna FBiH vrši 29 proračunskih korisnika sa 145 proračunskih pozicija. Grantovi imaju veliki udio u proračunu FBiH kao najvažnijem instrumentu ekonomske politike Vlade FBiH. Godišnje se na grantove odnosi oko 50% od ukupnih rashoda i izdataka u proračunu FBiH. Od 2011. - 2013. iz proračuna FBiH dodijeljeno je oko 2,9 milijardi KM tekućih grant sredstava. S obzirom da grantovi predstavljaju javni novac, neophodno je postojanje sveobuhvatnih pokazatelja o rezultatima njegove potrošnje. Međutim, izvješća financijske revizije već duži niz godina navode kako institucije u procesu planiranja grantova nisu u potpunosti definirale svrhu, namjenu i prioritete grantova, te da izvještavanja o utrošenim grant sredstvima nisu adekvatna.

Polovina proračuna

Iz izvješća financijske revizije Ureda za reviziju institucija FBiH vidljivo je da je u 2013. godini proračun FBiH iznosio 1.935,851.252 KM, te da su ukupni tekući grantovi u toj godini iznosili 960,370.505 KM, što je 50% proračuna. Iz istog izvješća vidljivo je da su tekući grantovi u oblasti socijalnih prava iznosili 643,000.801 KM. U istoj godini tekući grantovi, poticajna sredstva, iznosili su 69,067.916 KM, dok su tekući grantovi - subvencije - iznosili 58,086.836 KM, a tekući grantovi (nepovratna sredstva) čak 160,601.875 KM. Nadalje, tekući grantovi za financiranje obveza proračuna FBiH iznosili su 28,779.374 KM, a ostali tekući grantovi - namjenska sredstva na podračunima u okviru JRT - 1,833.703 KM. Da bi ilustrirali način upravljanja grantovima, revizija je odabrala uzorak od 6 federalnih institucija od ukupno 29 u čijoj nadležnosti je upravljanje grantovima. Odabrane institucije su glavno tajništvo Vlade FBiH, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Revizija je utvrdila da ni jedna institucija iz uzorka nije provodila sveobuhvatne i dokumentirane analize rezultata od prethodne dodjele grantova ni analize stanja i potreba u svojoj oblasti u svrhu planiranja grantova.

Pristup informacijama

Revizija je utvrdila da nijedna institucija iz uzorka nije dodijelila grantove uz osiguranje transparentnosti. Njedna institucija nije uspjela osigurati da svi potencijalni korisnici imaju isti pristup svim bitnim informacijama vezanim uz korištenje grantova, niti su kod svih grantova imena izabranih korisnika i iznosi grantova bili dostupni javnosti. Većina grantova dodijeljena je uz osiguranje djelomične transparentnosti. Tu su slučajevi gdje se izbor korisnika grantova vrši na osnovi javnog poziva zainteresiranim subjektima da dostave projekte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?