FUZIP

Na graničnim prijelazima izdano 10.208 rješenja o izolaciji

20.03.2020.
u 18:18

Od jutros su na GP Izačić, GP Orašje u funkciji i termalne kamere, koje omogućavaju bržu i efikasniju kontrolu putnika i zdravstveni tretman osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Od nedjelje, 15. ožujka 2020. godine, po donošenju odluke o obveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori su raspoređeni na devet dodatnih, uz šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Od proširenja provođenja mjera sanitarnog nadzora i obuhvaćanja svih putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je rasporedila sve raspoložive kapacitete na 15 graničnih prijelaza i GP Aerodrom.

Od jutros su na GP Izačić, GP Orašje u funkciji i termalne kamere, koje omogućavaju bržu i efikasniju kontrolu putnika i zdravstveni tretman osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zaključno s 19.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 10.208  rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama su, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćene i ukupno 804 osobe - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - popisi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektorata Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 61 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovale preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba, državljana BiH s prebivalištem na teritoriju FBiH koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS, dok je iz Inspektorata Brčko Distrikta po istoj osnovi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljen popis s ukupno 34 osobe.

Županijski policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obveznu izolaciju. U ovom trenutku, ističu u priopćenju iz FUZIP-a,  može se potvrditi da će protiv 16 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 42 redovna i 22 kontrolna inspekcijska nadzora u ljekarnama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 45 prekršajnih naloga u iznosu  98.200 KM.

Iz FUZIP-a zahvaljuju županijskim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko surađuju na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

Molime građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44  (otvoren 24 sata)

- e-mail: info@fuzip.gov.ba

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?