OD 15. OŽUJKA DO 8. TRAVNJA

Na granicama izdana 24.173 rješenja o izolaciji

09.04.2020.
u 20:56

Federalni inspektori izdali su od 15. ožujka do 8. travnja ukupno 24.173 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno u izolaciju na razdoblje od 14 dana, dok je 15.720 osoba izašlo iz izolacije.

Nadzorima i mjerama je, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.915 državljana BiH sa prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH te su podaci o ovim osobama dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 301 državljanina BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta.

Istječu mjere

Danas istječu mjere iz 599 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 15.720 osoba isteklo razdoblje obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji, da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ako su se osobe kojima su izdana rješenja o izolaciji, pridržavale izrečenih mjera te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor okončava se nakon 14 dana - navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP). 

Županijska policijska tijela svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarnih inspektori izdali rješenja o izolaciji te je, u tom smislu, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada dostavljeno ukupno 429 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera. Iz FUIP-a u ovom trenutku potvrđuju da će protiv 64 osobe biti pokrenuti prekršajni postupci.

Što se tiče kontrole formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata danas, 9. travnja, na području Sarajevske županije i Tuzlanske županije izvršio je deset inspekcijskih nadzora i četiri kontrolna nadzora te utvrdio sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 9.200 KM.

Doneseno rješenje

Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometovanja roba, dok je, u suradnji s Policijskom upravom Mostar, oduzeto 40 kilograma duhana bez odgovarajuće prateće dokumentacije.

Od 15. ožujka do 9. travnja ove godine, na području Sarajevske županije i Tuzlanske županije izvršeno je 180 inspekcijskih nadzora te 161 kontrolni nadzor u ljekarnama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 177 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 177 prekršajnih naloga u iznosu od 279.250 KM. Kod 161 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.), do sada je evidentirano kod ukupno 25 nadzora.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije