CEREMONIJA U ANKARI

Na Erdoganovoj inauguraciji će biti predstavnici iz 78 zemalja: Tko ide iz BiH

erdogan bratstvo
03.06.2023.
u 10:19

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će danas u Ankari biti inauguriran na ceremoniji polaganja prisege na kojoj će nazočiti visoke zvanice iz 78 zemalja.

Kod Erdogana u Ankaru će doći 21 predsjednik država, 13 premijera te brojni predstavnici parlamenata i ministri, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Erdogan će položiti prisegu u Velikoj narodnoj skupštini Turske u 14:00 po lokalnom vremenu (13:00 sati po našem vremenu) i započeti svoj novi mandat, koji će dobiti od privremenog predsjednika Velike narodne skupštine Turske Devleta Bahcelija.

Nakon ceremonije, Erdogan će posjetiti Anıtkabir u 15:00 i prisustvovati ceremoniji inauguracije u predsjedničkom kompleksu u 17:00 sati.

Poslije toga će u 19:00 sati gostima otvoriti vrata Cankaya Palaci, nekadašnje kuće turskih predsjednika.

Sa Zapadnog Balkana će Erdoganu doći predsjednici država uglavnom. Iz BiH, osim tročlanog Predsjedništva BiH koje čine Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, doći će i predsjednik RS-a Milorad Dodik te predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je dobar Erdoganov prijatelj.

Bećirović je još jučer otputovao u Ankaru, dok su ostali se tamo uputili danas, a očekuje se da će o svojoj posjeti i službeno obavijestiti javnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?