pokazale analize

Na Ekremovoj zemlji raste iznimno kvalitetan krumpir

Samir Tulić
24.06.2020.
u 17:38

Ekrem Zulić iz bihaćkoga naselja Ripač već 15 godina uspješno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Za razliku od prethodnih godina tijekom kojih je sijao grah, paprike, rajčice, lubenice i dinje, ove godine zasijao je ukupno 16 duluma krumpira, od čega na parceli na Bijelom brdu deset. Ove godine prvi je put podnio zahtjev za poticaj za sjetvu na otvorenom.

12 duluma ječma

Ovaj se bihaćki poljoprivrednik, kako doznajemo, prijavio na javni poziv Gradske uprave Bihać za refundiranje dijela troškova za kupnju repromaterijala za proljetnu sjetvu.

- Svake godine redovito sijem 10 - 15 duluma krumpira i prethodnih sam godina sijao grah od pet do sedam duluma. Trenutačno imam i 12 duluma ječma - kaže nam Zulić te dodaje kako je u posljednjih 10 godina razvijao plasteničku proizvodnju. Jesenas je plastenike iz dvorišta razmontirao i prevezao na ovu parcelu s namjerom da ih ponovno postavi, ali zbog nedostatka financijskih sredstava to nije bio u mogućnosti pa će to, kaže, morati pričekati ovu jesen. Da je krumpir s ove parcele iznimno kvalitetan, potvrdile su bakteriološke analize koje svake godine provodi Federalni poljoprivredni zavod. - Ovo mi je dodatna djelatnost, s tim što je za uspjeh najvećim dijelom zaslužna supruga, ali i sin koji radi sa mnom. Velika je ovo površina. Mogao bih stići i daleko veće površine, što se mene tiče, da država malo više pripazi u sufinanciranju poljoprivrednih strojeva - kaže Ekrem.

Osim osiguranih milijun i 300 tisuća KM za pomoć gospodarskim subjektima u prevladavanju posljedica pandemije COVID-19 na području Grada, a koje su se negativno odrazile na njihovo poslovanje, Gradska uprava Bihaća je, uz dosad utrošenih 50.000 konvertibilnih maraka za sadni materijal, iz gradskoga i županijskoga proračuna, vlastitim i sredstvima županijskoga i federalnog Ministarstva poljoprivrede osigurala dodatnih 230.000 konvertibilnih maraka kojim će refundirati troškove kupnje repromaterijala za ovogodišnju proljetnu sjetvu.

Pomoć za proljetnu sjetvu

- Tim ćemo sredstvima, dakle, s 230.000 konvertibilnih maraka, subvencionirati troškove proljetne sjetve poljoprivrednicima koji su registrirali poljoprivredno gospodarstvo i onim drugima ćemo subvencionirati dio, ovisno, dakle, koliko bude prijavljenih - kazao je ranije Šuhret Fazlić, gradonačelnik Grada Bihaća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?