nakon 12 godina

Na Danima jagodastog voća više od 300 izlagača iz cijele BiH

jagode
ilustracija
20.05.2022.
u 19:00

U Čeliću je danas nakon 12 godina ponovno otvorena gospodarsko - turistička manifestacija Dani jagodastog voća na kojoj sudjeluje više od 300 izlagača iz cijele BiH.  

Manifestaciju su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Tuzlanske županije Irfan Halilagić i načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović.

Općina Čelić, kako je istaknuto, najpoznatija je po uzgoju jagode, a čelićka jagoda najcjenjenija je u cijeloj Europi. Ova općina ima prijavljenih oko 450 proizvođača koji su zasadili 65 hektara jagode, a najveći dio je pod plastenicima. Najmanje 50 posto stanovništva uzgaja jagode i živi od toga.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prema riječima ministra Dedića, podržalo je podizanje plasteničke proizvodnje za zasade jagode na 300 duluma u Čeliću.

- Pored toga na godišnjoj razini na području ove općine izdvojimo oko 700 tisuća KM kako za proizvođače jagodastog voća, tako i za druge proizvođače. U ovoj godini naš plan je da nastavimo s podrškom u podizanju novih zasada, ali isto tako da damo podršku izgradnji tržnice u vezi koje smo već u fazi relizacije – izjavio je Dedić.

Federalna vlada, kako je dodao, povećala je proračun za poljoprivredu, kao i Vlada TŽ, a rad i trud vrijednih poljoprivrednih proizvođača svi trebaju podržati jer bez njihovog rada ne bismo danas imali ovu proizvodnju i kvalitet jagode u Čeliću.

- Vjerujem da¸ćemo u narednim godinama ovu sajamsku manifestaciju imati na još višem nivou, veće prinose jagoda, prerađivačke kapacitete i da ćemo svakim danom potencijale koje imamo u proizvodnji jagode podizati na jedan viši nivo – dodao je Dedić.

Organizatori manifestacije su Općina Čelić i ZZ Poljopromet, a generalni pokrovitelji Vlada TŽ i Turistička zajednica TŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?