snježne padavine

Na Bjelašnici jutros 43 centimetra snijega, u Sarajevu 23

snijeg
Anadolija
05.01.2017.
u 10:02

Prema podacima FHMZ, danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja

Zbog snježnih padavina koje su tijekom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine promet se odvija otežano i usporeno, osobito na dionicama u višim predjelima. Najviše snijega palo je na na olimpijskoj planini Bjelašnici gdje je jutros izmjereno 43 centimetra, dok je u Sarajevu zabilježeno 23 centimetra snježnog prekrivača, javlja Anadolija. 

Nakon Bjelašnice, najviše snijega u BiH palo je u planinskom prevoju Čamerno - 36 centimetara, u Ivan Sedlu 27, Nevesinju 25, Goraždu 23..., podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U Banja Luci jutros je izmjereno sedam centimetara snježnog pokrivača, Tuzli 13, Sanskom Mostu i Zenici deset centimetara snijega.

Prema podacima FHMZ, danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja. U Posavini bez padavina, a u Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom i snijegom.

Poslijepodne očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni bit će slab do umjeren, poslijepodne pojačan sjeverni, a u Hercegovini, umjerena do jaka bura.

Dnevne temperature kretat će se od tri stupnja Celzijusa ispod nule do dva, na jugu od tri do osam stupnjeva Celzijusovih.

Iz bh. auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju da se prometuje otežano i usporeno odvija na magistralnim putevima: Priluka-Glamoč-Mlinište, Kupres-Šuica-Tomislavgrad-Kolo, Kamensko-Livno-Šuica, Sarajevo-Olovo-Kladanj (Nišići i Karaula), Drvar-Bosansko Grahovo-Kazanci, Sarajevo-Trnovo (Rogoj), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan) i Ustikolina-Goražde, kao i šire područje Romanije. Otežano je i saobraćanje na A-1 Zenica-Tarčin.

Iz BIHAMK-a skreću pažnju na mjestimičnu poledicu, osobito na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima. Putne službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije, tako da su svi putevi prohodni.

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u sjevernim krajevima.

Upozorava se i na učestale odrone i savjetuje opreznija vožnja. Apelira se na vozače da na put ne kreću bez odgovarajuće zimske opreme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije