UKC TUZLA

Muškarac iz Živinica nova žrtva gripe, ovi savjeti su od velike pomoći

29.01.2019.
u 12:20

Muškarac iz Živinica (40) godina preminuo je u UKC u Tuzli usljed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI). Kako je za klix.ba potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, muškarac koji je juče preminuo nalazio se u Klinici za zarazne bolesti.

– Ovaj pacijent je imao tešku respiratornu infekciju (SARI), ali kod njega nije bila mikrobiološki dokazana influenca. Prema uputama je bio pod sentinel nadzorom, imao je tešku upalu pluća i sve ostale probleme. Nalazio se u Zavodu za anesteziju gdje je bio priključen na aparat, a tu je i preminuo – potvrdio je za klix.ba načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić.

Ahmetagić je za klix rekao da je u UKC u Tuzli od 1. siječnja ove godine do danas u bolnicu smješteno 38 pacijenata sa sumnjom na virus gripe.

– Trenutno je u UKC-u Tuzla smješteno 27 bolesnika, 18 je u Klinici za zarazne bolesti, jedan u Klinici za plućne bolesti, dva su u Klinici za dječje bolesti i šest je u Zavodu za anesteziju i oni su priključeni na aparati za disanje. Svih šest pacijenata je s teškim oblikom respiratorne infekcije (SARI). Takođe, kod njih pet je potvrđena gripa tipa A, a kod jednog nije – precizirao je Ahmetagić.

Kao izliječeno ili s poboljšanom kliničkom slikom dosad je iz Klinike za zarazne bolesti otpušteno 11 pacijenata, jedna a osoba je otpuštena iz Zavoda za anesteziju.

Iz UKC u Tuzli kao najbolji vid zaštite od virusa gripe navode cijepljenje. 

Građanima se u ovom razdoblju posebno savjetuje cijepljenje jer još uvijek za to nije kasno, zatim redovito pranje ruku, stavljanje ruke preko usta prilikom kašljanja, izbjegavanje šetanja na otvorenom, odnosno mjestima gdje je prevelika koncentracija građana.

Takođe, ukoliko se pojavi virus gripe, građanima se savjetuje mirovanje.

Pred BiH se nalazi epidemijski šestotjedni val koji se očekuje u narednom razdoblju, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji posjete pacijentima u UKC u Tuzli obustavljene su do daljnjeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije