Banja Luka

Muftija banjolučki: Sve je spremno za svečano otvaranje Ferhadije

Ferhadija
05.05.2016.
u 18:58

Muftija banjolučki Osman ef. Kozlić potvrdio je večeras da je sve spremno za svečano otvaranje obnovljene banjolučke džamije Ferhadije. 

Osobno, kaže, jedva čeka da dođe 7. svibanj, a i svi koji su uključeni u organizaciju tog skupa, Muftijstvo, grad Banja Luka, sigurnosne službe, spremno ga dočekuju.

-Sve je spremno i samo čekamo da sve prođe u najboljem redu, potvrdio je efendija Kozlić.

U okviru manifestacija uoči otvaranja Ferhadije, večeras je u Banjoj Luci promoviran „KOPAH“ (Koran) , u prijevodu Miće Ljubibratića (1839-1889), koji je prvi cjeloviti prijevod Kurʼana objavljen ćiriličnim pismom na zapadnom Balkanu, te prvi cjeloviti i objavljeni prijevod Kurʼana uopće na zapadnom Balkanu.

l-Kalem i Muftijstvo banjolučko ovim izdanjem podsjećaju i na davne lijepe namjere Ljubibratića kao prevoditelja. Ovim projektom, također, žele na svim stranama pobuditi glasove dijaloga i dostojanstvenog susretanja različitih vjera, kultura i civilizacija na zapadnom Balkanu.

Muftija Kozlić ukazao je na značaj ovog djela, kojim je autor imao za cilj približiti „dva naroda – srpski i bošnjački u ono vrijeme“.

I profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Enes Karić je također podsjetio da je Ljubibratić iza sebe ostavio značajno djelo.

Među brojnim gostima promociji je prisustvovao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić te predstavnici vjerskih zajednica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?