OTKRIJTE NA VRIJEME

Muči vas alergija, a ne znate na što? Možda je nešto iz vašeg doma!

14.12.2019.
u 08:10

Pernata posteljina, tkanina na sofi, omekšivač, a čak i božićna drvca mogu biti razlozi što kišete ove zime. Stručnjaci govore kako se to može zaustaviti.

Nedavno su stručnjaci otkrili razlog kihanja, otežanog disanja i problema sa zdravljem kod Martina Taylora kojem je zdravlje bilo u kritičnom stanju zbog pernatog pokrivača. Nije mogao stajati na nogama niti hodati duže od nekoliko minuta. Liječnici od tada upozoravaju svoje pacijente na ovakve situacije, piše mirror.co.uk.

No, postoji još stvari u vašem kućanstvu koji vam možda stvaraju probleme sa zdravljem. Amena Warner, direktorica klinike za alergije u Velikoj Britaniji, dr. Belinda Griffiths i stručnjak za alergije Adrian Morris objašnjavaju što bi to moglo biti.

Dvije su alergijske reakcije na stvari u kući, jedna je dermatitis, a druga kihanje i problemi s disanjem. "Glavni problem je što ljudi ne znaju na što su alergični i zanemaruju simptome", rekla je Amena. "Posteljina, jastuci, prašina su najčešći problemi."

Božićno drvce

Glavni simbol nadolazećih blagdana nekim ljudim predstavlja pravi problem.

Stručnjaci kažu da organski uzgojena drvca imaju određeni alergen, drugačiji od ostalih i mogu uništiti blagdane i zdravlje. To uključuje alergijske plijesni, pelud drveća, insekte i smole, a sve to može uzrokovati kožne alergije, nazalne simptome (rinitis) i astmu.

U ovom slučaju bilo bi bolje imati umjetno drvce.

Biljke

Ako ste ljubitelj cvijeća ili biljaka i unesete grozdove u svoju kuću, možda nenamjerno štetite sebi ili ukućanima.

Sobne biljke mogu otpustiti pelud koji može pogoršati alergije. Biljke u zatvorenim kućama oslobađaju pelud, a ljiljani su najčešći krivci. Alergijski konjuktivitis (očna alergija), nazalno kihanje i svrbež u očima su simptomi.

Svježa farba za zidove

Nešto što bi nas moglo iritirati su kemikalije koje se nalaze u novo obojanim proizvodima ili čak u novom namještaju.

Dr Morris, stručnjak za alergije kaže: "Formaldehid u novim i nedavno obojenim proizvodima može uzrokovati kontaktni dermatitis na koži i respiratorne alergije poput rinitisa i astme. Ova se kemikalija nalazi u novim tkaninama, materijalima za čišćenje, novim madracima i tkaninama za namještaj. Polako curi iz namještaja i materijala. Nakon nekoliko mjeseci, problem se raspada sa slobodnim protokom zraka."

Plijesan

Glavni uzrok problema s disanjem mogao bi proizaći iz crne plijesni - raste u ormarima za provjetravanje, neprovjerenim kuhinjama ili kupaonicama, pa čak i tamo gdje sušite odjeću. Može uzrokovati simptome u rasponu od curenja iz nosa do otežanog disanja. Gljivične spore iz plijesni mogu utjecati na ljude čija su pluća osjetljiva na tu kemikaliju.

Prvo trebate očistiti plijesan raspršivačem protiv plijesni - a zatim najvažnije prozračiti područje što je više moguće - otvorite prozore i puštajte hladan zrak da spriječite rast.

Amena je također dodala: "Temeljito očistite svoju kuhinju, kupaonicu i ostave (ovo su omiljena mjesta plijesni zbog pare i vlažnosti kuhanja i kupanja), a zatim prozračite ove prostore."

Tkanina sofe

Ona upija puno više prašine od ostalih predmeta i jako ju je teško očistiti od iste. Ako je kožna sofa, možete ju čistiti raznim sredstvima, a ukoliko je obučena u tkaninu nju možete oprati u perilici rublja.

Dječje igračke

Pravo leglo prašine, grinja i bakterija. Jako često padaju na pod i skupljaju prašinu, pa tako izazivaju alergiju na dječijoj koži. Operite ih na 60 stupnjeva u perilici rublja ili ih namažite baby puderom i ostavljajte u zamrzivaču, tako se neće razviti bakterije.

Omekšivač za odjeću

Ova vrsta alergije je jako iritantna s obzirom na to da se uvijek javlja na koži u obliku plikova, crvenih fleka i svrbeža.

Pod hitno promijenite omekšivač i operite svu odjeću.

Životinjska dlaka

Ova vrsta alergije također se teško otkriva. U pravilu, nismo alergični na dlaku psa ili mačke već na tekućine koje njihova koža ispušta.

Nažalost, morat ćete svog kućnog ljubimca pokloniti u neki drugi dom jer ova alergija izaziva astmu, teške probleme s disanjem i osip po koži, a simptomi ne nestaju sve dok se kuća potpuno ne očisti od životinje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?