Naslovnica Vijesti

Mraz uništio usjeve i vinograde u Grudama, štete u Hercegovini biti će milijunske

22. travnja 2017. u 14:24 0 komentara 490 prikaza
sfv

Minusi koji su vladali posljednjih dana prouzročili su veliku štetu na vinogradima, voćnjacima i povrtlarskim kulturama, a najteže je bilo noćas kada je i stradalo najviše kultura, piše portal Grude.com.

- Idućeg tjedna sadit ćemo krumpire ponovno, ovo što smo ranije posadili mraz je uništio. Sadit ćemo za kućanstvo samo. Sadili smo za prodaju i što reći nego da smo razočarani i nesretni, govori nam proizvođač iz Gruda dok gleda kulture koje su preko noći propale. Tvrdi nam da je nekoliko voćnih kultura zaštitio sijenom, a koliko će to biti uspješno ostaje za vidjeti.

Također, štete će pretrpjeti i pčelari. Hladnoća je uništila plodove koje pčele koriste za prinos meda, tako da bi nakon dvije teške godine, ova mogla biti još teža.

Nakon leda u Španjolskoj i Italiji, stručnjaci su vjerovali da bi Hercegovina mogla proizvoditi za europske zemlje, bilo je razgovora čak i o zadrugama, te uzimanju zemlje u zakup, ali nova situacija dovesti će do toga da će i u Hercegovini kulture koje ona proizvodi biti skuplje, nažalost uvozne i manje kvalitetne.

Poljoprivrednici očekuju da ovih dana reagira i Ministarstvo poljoprivrede FBiH jer je situacija izuzetno loša, a štete će se samo u Hercegovini mjeriti u milijunima maraka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.