Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, o organizaciji izbora

Možemo jamčiti da 
će izbori biti pošteno provedeni; nije isti broj birača i građana

06.09.2018.
u 07:00

Sutra i službeno počinje jednomjesečna predizborna kampanja za opće izbore koji će se održati 7. listopada u BiH. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) priprema se za njihovu provedbu. Član SIP-a Stjepan Mikić ističe kako građani nemaju razloga sumnjati u fer i poštene izbore.

Gospodine Mikiću, čime će rezultirati posljednji potez s uvođenjem poluprozirnih glasačkih kutija i crvenih olovaka?

- Vi dobro znate, kao i vaši čitatelji, da su dosadašnje metalne kutije bile dugo u upotrebi pokazavši se neadekvatnima, posebno u pogledu transparentnosti, prilikom procesa glasovanja. Nakon svakih izbora, bili oni lokalnog ili općeg karaktera, SIP BiH je u svojim izvješćima o provedbi izbora, upućivanih Parlamentarnoj skupštini BiH, posebno u davanim preporukama, ukazivao na dobrobit i potrebu zamjene postojećih limenih kutija transparentnijim, poluprovidnim glasačkim kutijama. Za ovogodišnje opće izbore ovu potrebu prepoznala je Misija OESS-a u BiH i donatorskim sredstvima nabavila i predala izbornoj administraciji u BiH 10.000 novih poluprovidnih glasačkih kutija od tvrde plastike, što će, prije svega, pridonijeti transparentnosti izbornog procesa kad je u pitanju glasovanje i ubacivanje glasačkih listića u takvu kutiju na biračkom mjestu. Primjena plavih i crvenih olovaka tijekom izbornog procesa ima svoj smisao i obvezu korištenja kako kod glasača tako i izborne administracije.

Neki, pak, komentiraju kako će novim mjerama onemogućiti zloporabe tijekom izbornog procesa?!

- Složio bih se s tom konstatacijom jer je svaka mjera kojom se unaprjeđuje izborni proces dobrodošla.

Nedavno je dio političkih stranaka predlagao uvođenje videonadzora na biračkim mjestima. Kako vi gledate na tu mogućnost?

- Predlaganje uvođenja videonadzora na biračkim mjestima nije neizvedivo, samo bi trebalo biti predloženo kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, i to pravodobno, kako bi se mogla planirati proračunska sredstva za kupnju i postavljanje takvih kamera na odgovarajuća mjesta u prostoru gdje se glasovanje odvija, ne narušavajući njegovu diskreciju. Uostalom, SIP BiH je, u sklopu jedne od međuresornih radnih skupina u kojima sudjeluje, izdao brošuru o stanju u primjeni novih tehnologija i potrebi uvođenja novih u izborni proces. Ali do danas nije počela s radom radna skupina koju je trebalo formirati Vijeće ministara, a ono je zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da zajedno sa SIP-om BiH oformi takvu skupinu koja je trebala, ili koja treba, pripremiti dokument pod nazivom “Strategija o uvođenju i primjeni novih tehnologija u izbornom procesu” s akcijskim planom (kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama) primjene strategije, kao i upućivanjem tih dokumenata Parlamentarnoj skupštini BiH.

Može li se jamčiti, odnosno da građani budu sigurni, kako će predstojeći izbori biti pošteni u smislu SIP-ove provedbe?

- Što se tiče SIP-ove poštene provedbe izbora, kako vi naglašavate, sve što je do nas, sve naše obveze i poslove iz naše nadležnosti, s obzirom i na iskustvo izborne administracije, provest ćemo u skladu s izbornim propisima. Svaku nekorektnost, negativnu pojavu i sl. sankcionirat ćemo u skladu sa svojim ovlastima, a teže slučajeve zloporabe izbora, prekršaje ili kaznena djela, upućivat ćemo, tj. prijavljivati nadležnim tijelima od lokalne do državne razine.

Jesu li točni navodi da Bosna i Hercegovina ima jednak broj birača kao i stanovnika s posljednjeg popisa?

- Spominjanje izjednačenog broja birača s brojem stanovnika BiH nije vrijedno komentara. Broj birača, od općih izbora 2006. godine, vezan je uz središnju bazu podataka kojom je ranije raspolagao CIPS, a sada IDDEEA. O tome jesu li svi naši državljani popisani na posljednjem popisu, netko drugi bi vam mjerodavno mogao odgovoriti. Dakle, broj birača i broj stanovnika iz popisa 2013. godine, objavljenog 2016. godine, nije isti.

Je li moguće izaći iz još uvijek aktualne krize s načinom biranja izaslanika za Dom naroda?

- Izbornim zakonom BiH još nije riješen onaj dio koji se odnosi na stavljanje izvan snage, od Ustavnog suda BiH, pojedinih normi Izbornog zakona BiH (dio članka 10.12 u stavku 2 i članak 20.16A, stavak 2). Još uvijek traje mandat zastupnika u zakonodavnom tijelu koje može usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a koje bi se odnosile na predstojeću drugu fazu izbornog ciklusa općih izbora koja ima karakter posrednih izbora. Posredni izbori, u sklopu ciklusa općih izbora, odvijaju se nakon završetka neposrednih izbora, utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata i njihove objave u Službenom glasniku BiH, kao i konstituiranja županijskih skupština, Narodne skupštine RS-a, Vijeća građana Republike Srpske, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH do Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije