uspješno operirana srčana mana

Mostarski učenik Božo Šaravanja sada ima novi život! Konačno će moći trčati, skakati u more, raditi tjelesno...

26.11.2018.
u 08:00

- Hvala Bogu, Božo je dobro. Evo, upravo smo sjeli na pizzu pa polako idemo u Mostar - sav presretan kazao nam je jučer Ante Šaravanja iz Mostara, otac 17-godišnjeg Bože kojemu je prije nekoliko dana u KBC-u Rijeka u RH uspješno operirano srce kroz prepone, odnosno bez otvaranja prsnoga koša, netom prije polaska prema Hercegovini, piše Večernji list BiH. 

Disciplina i strpljivost

Božo je tako nakon uspješne nove metode liječenja srčane mane kod djece već otpušten iz bolnice, a za nekoliko dana pridružit će se svojim vršnjacima u školi. Božo je, inače, mostarski gimnazijalac koji se još od rođenja borio s ventrikulskim spetalnim defektom, jednom od najčešćih prirođenih srčanih mana. Radi se o defektu mišićnoga i membranskog sloja srčanoga zida između dviju klijetki. Kod takve dijagnoze miješanje krvi je veoma opasno za zdravlje. Prema statistici, s ovakvom se srčanom manom godišnje rodi stotinjak djece.

- Jedva sam dočekao ovaj dan. Nimalo me nije bilo strah. Jako se dobro osjećam - presretan je i Božo. Zahvaljujući, prije svega Božinoj strpljivosti, ali i disciplini kroz život te potpori njegovih roditelja i obitelji i, naravno, uspješnom zahvatu riječkih medicinskih stručnjaka, taj će dječak, koji za nepunih mjesec dana, točnije 23. prosinca proslavlja 17. rođendan, zajedno sa svojom obitelji ovaj Božić proslaviti uz najbolji blagdanski dar ikad - novi život. Upravo je Božin otac Ante izjavio kako im je ovo najbolji božićni dar ikada, prilika za novi, bezbrižan život njihova sina.

- Moći će trenirati s prijateljima, trčati na satu tjelesnoga odgoja, skakati u more, ali i otići kod zubara bez da ne mora popiti antibiotik - izjavio je Ante Šaravanja za 24sata.hr.

- Naravno da smo kao roditelji strahovali hoće li sve dobro proći, ali jedva smo čekali ovaj dan. Sve je dobro prošlo i presretni smo - uzbuđeno su za 24sata.hr nakon zahvata koji je na Boži uspješno proveden u KBC-u Rijeka pričali Božini roditelji Marija i Ante Šaravanja.

Zahvalili osoblju

Objasnili su kako su imali pravu sreću što je Božo jako discipliniran, na sve je pazio iako je bilo izrazito naporno tako živjeti. No, sada je, nasreću, to sve iza ove mostarske obitelji. Neće više biti straha, života u grču...

Supružnici Šaravanja zahvalili su ljubaznom i profesionalnom osoblju KBC-a Rijeka. Inače, Božu je operirao intervencijski kardiolog riječke Klinike za pedijatriju dr. Neven Čače. Naime, kako bi perkutanim putem zatvorio ventrikulski septalni defekt, pomogli su mu stručnjaci iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu.

- Glavna razlika između prijašnje i ove nove metode uklanjanja ove vrste srčanog defekta jest što se kod ove operacije ne otvara prsni koš, nego kroz preponske vene i arterije dolazimo do srca kateterima i žicama. Tamo zatvaračem začepimo defekt u pregradi između dviju klijetki. To olakšava zahvat i štedi pacijenta. I anestezija koju dajemo je puno plića, odnosno trošimo manje lijekova i zahvat traje do tri sata, dok kardiokirurški zahvat traje od četiri do pet sati - objasnio je dr. Čače za 24sata.hr.

Pacijenta nema potrebe zadržavati na intenzivnom liječenju, kratko ostaje u bolnici, a već nakon pet dana može se vratiti svakodnevnim aktivnostima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?