mostar

Prosvjedna šetnja doktora medicine i stomatologije HNŽ-a

Foto: Željko Milićević
1/7
12.03.2018.
u 11:02

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održao je u ponedjeljak u Mostaru mirnu prosvjednu šetnju kojom je ponovno skrenuo pažnju na svoje zahtjeve kada je u pitanju proces pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru.

Oko tri stotine liječnika, studenata medicine i građana, krenulo je jutros u 8 sati ispred stadiona Bijeli brijeg, odakle su se s transparentima "Vaš život je u našim rukama", "Pregovore otvarati ili ustanove zatvarati", "Ako nemate vremena za doktore ove, tražite nove", uputili prema zgradi Vlade HNŽ-a.

- Mi želimo i zaslužujemo, kao i svi drugi liječnici u Federaciji, naše pregovore i naš kolektivni ugovor što nam do dandanas nije omogućeno - kazala je novinarima predsjednica Sindikata Kristina Bevanda, najavivši obustavu rada 19. ožujka, kada službeno započinje generalni štrajk liječnika na razini cijele županije.

Sindikat doktora medicine i stomatologije od županijske vlade traži vođenje odvojenih pregovor i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama, dok Vlada HNŽ-a inzistira na zajedničkim pregovorima s predstavnicima sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvu i jednom kolektivnom ugovoru.

- Ne bi voljeli da dođe do najradikalnijih mjera izražavanja našega nezadovoljstva, ali ne bježimo od toga - naglasila je Bevadna.

Dodala je kako je za sutra, 13. ožujka, zakazan sastanak predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije s predsjednikom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom na kojem će se razgovarati o mogućem rješenju.

Pridruživši se mirnoj prosvjednoj šetnji nezadovoljstvo stavom županijske vlade prema liječnicima izrazila je i doktorica iz Konjica Lejla Mihanović Gagić, koja je u Mostar došla zajedno s kolegama iz Konjica i Jablanice.

- Zar smo mi zaslužili da se na ovakav način borimo za svoja prava i da nas ovako ponižavaju da izlazimo na ulicu? Mi u svojim namjerama nećemo pokleknuti jer vlada je danas jedna, sutra druga, a mi smo zauvijek doktori i tako će uvijek ostati - poručila je.

Ranije je najavljeno da ukoliko 19. ožujka dođe do štrajka, liječnici će obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet.

Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?