istraga

Mostarska ‘Kraljica Roma’: Ilegalno zarađenih šest milijuna eura skrila na računima u Hrvatskoj

mostarska
Foto: net.hr
06.10.2016.
u 11:29

Međunarodni tim istražitelja rasvjetljava kako je na računima u Hrvatskoj završio novac koji je na još uvijek nerazjašnjen način stečen u Italiji, a iza svega stoji više moćnih romskih obitelji, prenosi Net.hr

Istražitelji užurbano traže dokaze protiv ‘kraljice Roma’, 60-godišnje Amele Seferović, prve žene velike romske obitelji iz BiH koja ilegalno zarađeni novac iz Italije skriva na računima u hrvatskim bankama. Sumnjaju barem tako tužitelji iz Torina koji su nakon informacija hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca i Ravnateljstva policije pokrenuli postupak protiv 22 osobe. Traže se dokazi kojima bi se potkrijepile sumnje da su pokušali oprati gotovo šest milijuna eura u hrvatskim bankama.

Taj je novac prije gotovo dvije godine otkriven na računima iza kojih su stajale osobe bez imovine, prebivališta ili zaposlenja u Hrvatskoj.

Kako su otvarali račune?

Mahom su se, kako doznajemo od izvora bliskih istrazi, pojavljivali u bankama i tamo kao korisnici računa dobivali OIB-ove. S tim su mogli obavljati i uplate i isplate. No, Ured za sprječavanje pranja novca posumnjao je da bi se moglo raditi o nezakonito stečenim iznosima, zbog čega je policija krenula u daljnje detaljne provjere. Naime, upravo je Amela Seferović pokušala tada u banci podići iznos od oko 200 tisuća eura, no pri tome nije mogla objasniti odakle joj toliki novac. Zato joj je sva imovina odlukom suda blokirana, a zamrznuti su i milijunski iznosi članova njezine rodbine.

Istražitelji vjeruju da je u pitanju novac zarađen prosjačenjem, ali i prodajom metalnog otpada. Ilegalna prodaja starog željeza u Italiji predstavlja kazneno djelo, a sumnja se da je uplatama na račune u Hrvatskoj izbjegnuto plaćanje poreza. I hrvatski zakoni propisuju obvezu plaćanja poreza na novac od prodaje sekundarnih sirovina.

400 skupih automobila

Amela Seferović, 60-godišnjakinja je koju znaju i kao Senu Halilović. Prema informacijama do kojih smo došli, živi na relaciji BiH-Hrvatska-Italija. Većinom boravi u svom velebnom zdanju u Mostaru, dok u Italiji, u Astiju, ima vilu, doduše ilegalno sagrađenu. Udana je formalno za Talijana, a istražitelji vjeruju kako njezinu imovinu, osim vrijednih nekretnina čini i čak 400 osobnih automobila visoke klase.

Na čelu je skupine povezane uglavnom obiteljskim vezama, ali i brakovima koji su poslužili samo za dobivanje državljanstva. Dio njezine rodbine i dalje živi u romskim kampovima u Italiji, dok ih dio uživa u nekretninama okruženima bazenima. Nekoliko takvih je i u Trogiru gdje su dobro poznati susjedima.

Gianni Halilović
Gianni Halilović snimljen tijekom boravka u HrvatskojFoto: prtsc Youtube

 

U tamošnjoj podružnici Splitske banke u nekoliko je navrata i podigla novac, prije nego što se posumnjalo u izvore tih sredstava. Zbog svega toga zovu je “kraljicom Roma”.

Nemaju primanja, ne plaćaju porez

Istražiteljima, doznajemo, vrijeme koje imaju za finalizaciju ove istrage curi, jer je mjesecima zahtjev hrvatskih vlasti zbog sumnji u pranje novca čekao reakcije međunarodnih policijskih tijela, te talijanskih istražitelja. Nakon što je ljetos već istekla mogućnost da novac bude blokiran u hrvatskim bankama stigao je zahtjev iz Italije za produljenjem te blokade jer je otvorena istraga protiv Amele Seferović i još 21 osumnjičene osobe. Već sljedeći tjedan ispitivanje osumnjičenika očekuje se na sudu u Torinu gdje će svi dobiti prvu priliku objasniti na koji su način stekli novac. Međutim, za sada nema podataka da je bilo tko od osumnjičenih prijavio bilo kakva redovna primanja niti je utvrđeno da su na iznose koji su završili na računima u Hrvatskoj platili porez.

Jedna od nekretnina u vlasništvu obitelji HalilovićFoto: prtsc Youtube
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije