Gdje zimuju građani Mostara i Sarajeva?

Mostarci preferiraju adventske gradove, Sarajlije planine u EU

19.12.2016.
u 09:00

Premda zima još nije službeno počela, velik broj Sarajlija i Mostaraca već je isplanirao zimovanja. Kreće sezona skijanja, dogovorena su putovanja za doček Nove godine, a građani nerijetko koriste državne praznike za putovanje. Zanimalo nas je gdje putuju Mostarci, a gdje Sarajlije, te kakve su njihove navike glede zimovanja, piše Večernji list BiH. Razgovarali smo s djelatnicima agencije Atlas iz Mostara te Relax Toursa iz Sarajeva.

Blagi porast zainteresiranih

- U odnosu na prošle godine, postoji blagi porast zainteresiranosti Mostaraca za zimovanja, posebno mladih, rekli su iz agencije u Mostaru. Dodaju kako Mostarci za putovanja izdvajaju jednaku svotu novca kao i prije, dok je sa Sarajlijama nešto drugačija situacija: - Sarajlije vole putovanja i za to rado izdvajaju i više novca, navode iz Relax Toursa. Agencije ističu kako cijene aranžmana ovise o destinaciji, no najčešći iznosi koje građani izdvajaju ne prelaze prosječnu mjesečnu visinu dohotka. Najčešća putovanja vezana su uz doček Nove godine, no ima i onih koji putuju za vrijeme praznika.

Na skijanje u okolicu Sarajeva

- Mostarci u zimskom razdoblju biraju europske adventske gradove: Zagreb, Beč, Prag i Berlin, a destinacije koje su im zanimljive unutar BiH, za koje traže usluge agencije, uglavnom su planine u blizini Sarajeva, istaknuli su iz Atlasa. Sarajlije više od putovanja u europske gradove, poznate po raskošnom adventskom uređenju, preferiraju odlazak na skijanje. Posjećuju planine u Austriji, Italiji i Sloveniji, a što se tiče lokalnih planina, idu u individualnoj organizaciji, rekli su djelatnici agencije iz Sarajeva. Obje agencije ističu kako su putovanja u zemlje EU najpovoljnija pa građani mogu za malo novca posjetiti Beč, Prag, Budimpeštu... No, nisu sve želje vezane isključivo uz hladnije destinacije, i Mostarci i Sarajlije vole zimovanje pretvoriti u ljetovanje.

- Putovanja tijekom zime nisu isključivo na zimske lokacije, Sarajlije često traže i putovanje u toplije krajeve, rekli su iz Relax Toursa te su dodali: - Imamo najtraženije destinacije kao što je Dubai, međutim, imamo dosta upita i za Iran, Jeruzalem ili Maroko, rekli su iz agencije. Popularnost zimovanja raste, ali s obzirom na broj zakazanih putovanja preko agencija, ljetovanje je još uvijek mnogo privlačnije i građanima Mostara i Sarajeva. - Ljeto je sezona godišnjih odmora te građani osjećaju potrebu uz ljetne temperature odmoriti se na njima zanimljivim destinacija, objasnili su iz Relax Toursa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije