Gdje curi?

Mostar u mjesec dana potrošio čak tri milijuna kubika vode

varazdin/medjimurje, 22.07.2009., varazdin, tata bozo sa sinom alessandrom i kcerkom vanessom iz lepogalve uziva pokraj fontane Photo: Marko Jurinec/Vecernji list
14.08.2015.
u 07:39

Prema sadašnjem stanju, svaki građanin Mostara troši oko 30 kubika vode

Mostar godišnje troši oko 13 milijuna kubika vode. I dok je godišnji prosjek nešto više od milijun kubika mjesečno, ta potrošnja je tijekom ljetnih mjeseci čak u najboljem slučaju 100 posto veća. Kako za Večernji list govori direktor mostarskog Vodovoda Mile Puljić, zbog enormne potrošnje vode u Mostaru tijekom srpnja i početkom kolovoza, na teren su poslane posebne inspekcije koje provjeravaju potrošnju vode, osobito u naseljima Cim, Jasenica, Vojno. - Trošimo količinu vode koja je prikladnija nekim daleko većim gradovima od Mostara. Pune se bazeni, polijevaju se vrtovi, sve to možemo shvatiti, ali nevjerojatno zvuči činjenica da trošimo skoro 3 milijuna kubika vode mjesečno. Nadamo se kako će inspekcije uraditi svoj dio posla, te kako ćemo barem naplatiti ono što se potroši - rekao nam je Puljić.

Računi i potrošnja

Usporedbe radi, prosječan iznos računa vode za četveročlanu obitelj u Mostaru iznosi između 25 i 30 maraka. Po osobi to iznosi nekih 7 KM mjesečno u prosjeku, odnosno, nešto manje od 6 kubika vode. Prema trenutačnoj potrošnji vode, svaki stanovnik Mostara mjesečno troši nešto manje od 30 kubika vode, što je nevjerojatno. Inače, cijena kubika vode u Mostaru je 1,27 maraka i jedna je od najnižih u regiji. Kada bi naplatili sve što je potrošeno, mostarski Vodovod bi u samo jednom mjesecu utržio 3,8 milijuna maraka. Naravno, stvarnost je potpuno drugačija.

Tko plaća vodu?

- Vodu u Mostaru plaća uglavnom samo pučanstvo, dok industrija samo gomila svoja dugovanja. Uskoro ćemo se obračunati s ovim problemom. Nećemo kao neki objavljivati popise dužnika nego ćemo kompromisom pokušati naći rješenje. Vodovod ima velikih problema oko naplate svojih potraživanja i u tome nam treba pomoći i država. Ne možemo sve sami - naglasio je Puljić. Ovakvo stanje s potrošnjom vode, ali i sušna godina rezultirali su situacijom u kojoj je rijeka Radobolja skoro presušila. - Još uvijek ne razmišljamo o redukcijama, ali ako se ovakvo stanje nastavi, onda ćemo morati posegnuti za tom mjerom. Zato i apeliramo na građane da smanje potrošnju pa paze kako troše vodi i koliko troše. Samo ako se budemo odgovorno ponašali, izbjeći ćemo mogućnost redukcije vode - poručili su iz mostarskog Vodovoda. Inače, Vodovod Mostar već godinama ima probleme s naplatom potraživanja. Milijunska dugovanja državnih tvrtki su okosnica duga, a najredovnije platiše su umirovljenici, što je samo još jedan apsurd u ovoj priči.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?