veliki projekti stoje

Most u Gradišci upitan, za Svilaj se čeka potpis

svilaj
09.07.2016.
u 14:17

"Sredstva su osigurana od strane Europske komisije, koja je osigurala i 20 milijuna eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi", rekao je Trninić ističući kako je realizacija ovih projekata davno mogla početi

Usprkos nedavnim najavama da počinje gradnja mosta u Gradišci, neizvjesno je hoće li do realizacije ovog projekta doći u skorijoj budućnosti. Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, za Nezavisne novine kaže da odgovornost za to leži na Hrvatskoj. 

"RS je uradila sve potrebno da bi došlo do realizacije ovog projekta, a Hrvatska je to obustavila, iako je 2013. godine potpisala sporazum s BiH o izgradnji ovog mosta", kaže Trninić, koji podsjeća kako su još na summitu u Beču osigurana sredstva za most u Gradišci u iznosu od 6,8 milijuna eura. 

"Sredstva su osigurana od strane Europske komisije, koja je osigurala i 20 milijuna eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi", rekao je Trninić, te podvukao kako je realizacija ovih projekata davno mogla početi. 

"RS je sredstva za most u Gradišci davno osigurala. Međutim, ovo je međudržavni projekt i u suradnji s Ministarstvom prometa i veza BiH pokušavamo to realizirati, osobito što bi mnogo značilo za cijelu BiH. To bi bio najkraći put iz Zagreba, a preko Banja Luke, dolje do Sarajeva. Bio bi uvezan s autoputem koji smo napravili od Gradiške do Banja Luke i projektom kojim je planiran put AVNOJ-a, te projektom iz FBiH kojim se planira graditi autoput dolinom Lašve. Sve bi se to uklopilo i ne bi smetalo ni koridoru Vc, koji jednim dijelom ide i kroz RS", objasnio je Trninić. Ističe kako ne postoji niti jedan razlog za opstrukciju. 

"Sva dokumentacija je urađena. S hrvatske strane su pričali da ne postoji studija utjecaja na okolinu i ta studija je urađena i dostavljena Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Dakle, ne postoji prepreka. Nadam se da će Europska komisija i svi sudionici u ovom projektu 'pritisnuti' Hrvatsku i da će definitivno krenuti realizacija tog projekta", rekao je Trninić. 

Ovim nadama u prilog bi mogla ići izjava Johanesa Hajna, komesara za proširenje EU, koji je najavio da će uskoro početi izgradnja mostova kod Svilaja i Gradiške. 

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da će sljedeći tjedan u Neumu potpisati sporazum koji će označiti početak gradnje mosta kod Svilaja na Savi. Trninić ističe kako je od Juska dobio uvjeravanja da će pokrenuti i pitanje početka realizacije projekta mosta u Gradišci. 

"Jusko je optimist kada je riječ o ovom projektu. Međutim, ne znam koliko je taj optimizam realan ako znamo da je ovaj projekt započeo prije trinaest godina i još nije realiziran", rekao je Trninić, koji kada je u pitanju gradnja pristupnih cesta koje će uvezati FBiH i RS, nije zadovoljan kako to teče. 

"Bio sam prije petnaestak dana u Sarajevu i razgovarao o prometnoj strategiji s Juskom i Denisom Lasićem, federalnim resornim ministrom. Nezadovoljni smo mi iz entiteta jer se u Vijeću ministara BiH prečesto promoviraju neke stvari, a da mi s entitetske razine nismo uključeni u to, pa barem kada je u pitanju određivanje prioriteta", rekao je Trninić. 

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije nekoliko dana potvrdio je da je BiH na summitu u Parizu kandidirala četiri projekta iz oblasti prometa i nekoliko iz energetike. 

"Međutim, svi naši projekti su na čekanju dok ne usvojimo potrebne strategije", kazao je on. Nakon njihovog usvajanja BiH bi mogla koristiti fondove EU. 

Ismir Jusko u Parizu je rekao kako su entiteti i distrikt Brčko u prethodnih 15 dana usvojili svoje prometne strategije te je napravljen nacrt za državnu strategiju. 

Naime, u BiH prije ovih ratnih sukoba nije bio nijedan kilometar autoputa, sada je to drugačije. RS je izgradila već 71 kilometar autoputa i u FBiH se gradi. Kad se sve to uveže, onda će BiH ličiti na državu i privući će investitore, ocijenio je Neđo Trninić, ministar prometa RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije