Projekti rješavanja dugogodišnjih prometnih problema u središtu ZH županije

Most kod Benta povezat će središte Širokog Brijega s obilaznicom, od Trga žrtava do dječjeg vrtića dvosmjerno

22.02.2024.
u 21:53

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega najavljeno je rješenje dugogodišnjih problema prometne infrastrukture u Širokom Brijegu. Istaknuto je da je radni prijedlog projekta za rasterećenje prometa u gradu već urađen, piše Večernji list BiH.

Rasterećenje prometa

Naglašeno je da se, uz izgradnju mosta kod Benta u naselju Zorićevina, koji će spojiti obilaznicu i središnju gradsku u zonu, planira i dio gradske prometnice od Trga širokobrijeških žrtava do mosta kod Dječjeg vrtića "Trnoružica" urediti dvosmjerno. Radovi trebaju početi već u ožujku. To bi bio značajan iskorak u ukupnoj prometnoj infrastrukturi i funkcionalnijoj prometnoj komunikaciji u gradu s obzirom na činjenicu da je trenutačno velik dio prometa u središnjoj gradskoj zoni organiziran na načelu jednosmjernih ulica, što često zbunjuje mnoge koji prvi put automobilom dođu u središte Širokog Brijega.

Održan je sastanak s projektantima oko izgradnje mosta koji bi prometno povezao naselje Zorićevina s obilaznicom. Radovi na ovom značajnom prometnom projektu trebali bi početi kad se izradi projektna dokumentacija, osiguraju novčana sredstva i izgrade nova parkirališna mjesta. Iz Gradske uprave kazali su nam da se radi glavni projekt novog parkirališta za potrebe Doma zdravlja ispod novog dijela zgrade ove zdravstvene ustanove.

Miro Kraljević, širokobriješki gradonačelnik, ističe da će se novim infrastrukturnim projektima znatno poboljšati stanje prometne infrastrukture u Širokom Brijegu. Dodao je kako valja mnogo toga uraditi, a posebno se osvrnuo na mostove koje treba proširiti i graditi nove. Istaknuo je da bi bilo dobro izgraditi most preko rijeke Lištice do Gradskog bazena kako bi novi investitor mogao početi s novim ambicioznim projektom.

Ljetos smo u intervjuu s Mirom Kraljevićem za Večernji list razgovarali i o problemima vezanim uz gradski promet. Gradonačelnik je istaknuo da problem usložnjava privatno vlasništvo zemljišta na prostorima predviđenim za prometne i druge projekte. Pritom je posebno mislio na rekonstrukciju ulaza u industrijsku zonu Knešpolje, koja se treba uraditi u suradnji s JP Ceste Federacije BiH.

Prometni čepovi u Klancu i na Pecari riješeni su kružnim tokovima. Na Pecari je urađena i rekonstrukcija dijela lokalne ceste. Cestu iz smjera Trna prema Vaganu i Oklajima mnogi vozači koriste kako bi izbjegli gužvu u središtu grada pa se stvorila potreba rješavanja kvalitetnijeg pristupa Trnskoj cesti. Postoji potreba i kvalitetnijeg pristupa obilaznici, odnosno magistralnoj cesti Široki Brijeg – Mostar iz poslovne zone na Pecari, gdje je predviđena gradnja kružnog toka. Značajan dio proračunskih sredstava proteklih godina uložen je i u obnavljanje gradskih cesta u samom gradu, ali i izvan njega, u što se godišnje ulaže oko milijun KM. Prije nekoliko dana završena je rekonstrukcija ceste u Dubrovačkoj ulici u naselju Trn, koja ide od magistralne ceste do zgrade područne škole. Nedavno je urađena nova cesta Trn - Mokro te položen asfaltni sloj iz smjera Izbična u smjeru Rakitna. U pripremi je projektna dokumentacija za modernizaciju ceste, širine šest metara, od Visoke glavice do raskrižja za Vukoje i Kvesiće u dužini 2700 metara, a radovi bi mogli početi ove godine.

Trnska cesta prometno je sve opterećenija, posebno u jutarnjim i popodnevnim satima kada mnogi odlaze ili se vraćaju s radnog mjesta.

Trnska cesta

Tu cestu koriste i vozači iz drugih općina i gradova. Stoga se jako puno očekuje od gradnje moderne cestovne prometnice Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?