ako su otišli u starosnu mirovinu

Moraju li umirovljenici koji rade i primaju mirovinu o zaposlenju obavijestiti Zavod MIO?

UMIROVLJENICI
29.02.2020.
u 09:06

Više stotina umirovljenika koji rade zatražilo je od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje ponovnu uspostavu isplate mirovine jer im je to omogućila presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Riječ je umirovljenicima koji su otišli u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina starosti ili 40 godina staža osiguranja, piše Faktor. 

Naime, novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH koji je donesen u siječnju 2018. godine nije dozvoljavao umirovljenicima da rade i primaju mirovinu. Smatrajući da je to nepravedno Županijski sud u Zenici i potpredsjednik FBiH Milan Dunović podnijeli su u prošloj godini zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 116 Zakona o MIO-u koji se odnosi na zabranu rada umirovljenicima. 

Ustavni sud FBiH je član 116 proglasio neustavnim. Time je omogućeno umirovljenicima koji su otišli u starosnu mirovinu (da imaju 65 godina života ili 40 godina staža osiguranja) da primaju mirovinu i da rade.

- Od objave presude 11. prosinca 2019. godine do sada je pristiglo više stotina zahtjeva za ponovnu isplatu mirovina umirovljenicima koji rade. Većina tih zahtjeva je obrađeno - rekao je za Faktor Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Kvesić je na upit moraju li umirovljenici koji ispunjavaju uvjete za rad tražiti od Zavoda MIO određenu vrstu odobrenja, kako im se ne bi obustavile mirovine tijekom angažiranja na nekom poslu. rekao kako ne trebaju tražiti bilo kakvo odobrenje od Federalnog zavoda MIO. 

- Međutim, oni koji će tek ostvariti mirovinu, moraju prekinuti radni odnos, a nakon ostvarivanja prava mogu ponovno zasnovati radni odnos i pri tome neometano primati mirovinu, s izuzetkom mirovina ostvarenih po ZPP-u (Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju), te korisnika obiteljskih mirovina kojima je to onemogućeno zakonskim odredbama. Prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu oni koji namjeravaju ponovno raditi, trebaju tu činjenicu navesti zbog evidencije, objasnio je Kvesić.

Zakon o mirovinsko invalidskom osiguranju u narednom razdoblju će pretrpjeti još izmjena, a jedna od njih je u segmentu koji se tiče razvojačenih branitelja u članu 36 Zakona, gdje će kod izračuna mirovina doći do povećanja vrijednosti osobnog boda na jedan, za svaku godinu posebnog staža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije